Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović potpisao je 30. juna u Briselu Sporazum između EU i Srbije o učešću Srbije u programu Digitalna Evropa za period do 2027. godine.

Na osnovu tog sporazuma, pravna i fizička lica sa prebivalištem, odnosno sedištem u Srbiji, moći će da apliciraju za finansiranje projekata EU i biće u ravnopravnom položaju sa učesnicima iz članica EU u dodeli bespovratnih sredstava iz fondova EU u oblasti digitalizacije.

Vrednost programa Digitalna Evropa je 7,5 milijardi evra.

"Ovo je odlična vest za dalji razvoj sektora informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji, IT kompanija različitih veličina, za istraživače, naučnike i inovatore, povećanje standarda i konkurentnosti domaće privrede i IT industrije", rekao je Jovanović, saopštio je njegov kabinet.

Naveo je da u Srbiji izvoz IКT sektora iz godine u godinu obara rekorde i da je 2022. bio oko 2,7 milijardi evra.

"Za prva četiri meseca ove godine zabeležen je dalji rast izvoza od oko 43% i povećanje broja zaposlenih u IT firmama za oko 3.500", kazao je Jovanović.

Izvoz IКT usluga iz Srbije u tom periodu vredeo je 1,059 milijardi evra, a suficit u razmeni sa svetom je bio 829 miliona.

Jovanović je istakao da je sledeći iskorak u digitalizaciji primena veštačke inteligencije i zato je sporazum sa EU toliko važan.

Srbija je 2022. postala član EURO HPC organizacije, koju je osnovala EU i koja se bavi razvojem superkompjutera u Evropi i koja je izabrana za članicu Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju.

Srbija je jedna od 11 zemalja u svetu koja ima programe veštačke inteligencije koji se sprovode u osnovnom i srednjem obrazovanju.

"Potpisivanju sporazuma o učešću u programu Digitalna Evropa nije prisustvovalo tzv. Кosovo, jer je Evropska komisija povukla poziv da se priključe ovom programu kao mera koju Brisel sprovodi protiv Prištine", navodi se u  saopštenju.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Ministarstvo informisanja i telekomunikacija/Marina Jancevic