Ambasador Španije Raul Bartolome Molina izjavio je 30. juna u Beogradu da činjenica da Srbija nije uvela sankcije Rusiji otežava proces njenog pristupanja Evropskoj uniji.

"Tokom našeg predsedavanja EU pokušaćemo da pojačamo proces pregovaranja sa Srbijom o članstvu. Videćemo da li će biti mogućnosti za otvaranje novih poglavlja ili zatvaranje poglavlja na kojima se već radi. Nastojaćemo da do kraja godine organizujemo i međuvladinu konferenciju" izjavio je Molina.

On je, uoči panela organizovanog povodom španskog preuzimanja predsedavanja EU od Švedske, dodao da će proširenje biti politika od najvećeg značaja za EU i njen najvažniji cilj.

"Španija smatra da je jedina budućnost Srbije da postane članica EU, zato je neophodno da ona nastavi proces pristupanja i sve je sada u njenim rukama. Srbija mora da sprovede neophodne reforme u svih 35 pregovaračkih poglavlja", rekao je MOlina.

Ambasador je uoči panela "Od Švedske do Španije" u organizaciji Centra za evropske politike i Delegacije EU rekao i da je jedini način rešavanja situacije na Kosovu dijalog.

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/95482.flv

"Nadamo se da dijalog može da reši ovaj problem. Španija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i ne priznaje Kosovo ali isto tako mislim da je apsolutno neophodno nastaviti dijalog pod okriljem EU", rekao je on.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je da je momenat španskog preuzimanja šestomesečnog predsedavanja unijom od Švedske poseban trenutak ne samo za EU već za celokupan Zapadni Balkan i proces proširenja.

"Proširenje je na visokom mestu liste prioriteta država članica EU. Važno je da se ne propusti ova prilika kada je proširenje u fokusu i da odgovorimo na zahtev Brisela da se ubrzaju reforme", rekao je Žofre.

Žofre je rekao da je EU, ako ne dođe do deeskalacije tenzija između Beograda i Prištine, spremana da preduzme odgovorajuće mere i ukazao da su neke već preduzete.

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/95481.flv

Upitan da prokomentariše plan koji je izneo premijer Kosova Aljbin Kurti, Žofre je rekao da je EU predstavila svoj plan za deeskalaciju koji ima punu podršku država članica.

"Veoma je bitno da se sada stvore uslovi da dođe do novih izbora (u četiri opštine na severu Kosova) koji će biti potpuno inkluzivni", rekao je on.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David izjavila je da EU stalno podseća Srbiju da očekuje od nje da se uskladi za zajedničkom bezbednosnom i spoljnom politikom EU kada je reč o Rusiji, to je stav koji će biti potreban kako bi se išlo napred ka Evropskom putu.

Ona je dodala je Švedska posvećena procesu proširenja EU i da Srbija treba da na najbolji mogući način iskoristi tu priliku kako bi iz nje izvukla najveće benefite.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Ministarstvo odbrane Srbije