Nivo poverenja u EU znatno je porastao od zimus u većini zemalja kandidata za članstvo pri čemu je najviši u Albaniji a najniži u Srbiji, pokazalo je novo istraživanje Eurobarometar.

Podaci pokazuju da u Albaniji poverenje u EU ima 77% ispitanika ili šest procentnih poena više nego u istraživanju s početka godine.

Slede Bosna i Hercegovina, gde poverenje u EU ima 57% ispitanih građana, Crna Gora sa 54%, Severna Makedonija sa 48%, Moldavija sa 44 i Turska sa 41%.

U Srbiji 32% građana ima poverenja u EU, što je dva procentna poena više nego u januaru/februaru, dok je onih sa suprotnim stavom 61% ili jedan procentni poen više.

Da bi članstvo u EU bilo dobra stvar za Srbiju smatra 31% građana, 32% misli da bi to bilo loše dok 36% misli da to ne bi bilo ni dobro ni loše.

Istovremeno nešto više od polovine ispitanika u Srbiji (54%) misli da bi Srbija imala koristi od članstva u EU.

Na pitanje kakvu sliku generalno imaju o EU, 33% je odgovorilo pozitivnu, 36% negativnu a 31% neutralnu.

Kada je reč o ratu u Ukrajini, 68% građana Srbije misli da će imati ozbiljne ekonomske posledice po zemlju dok isto na nivou EU misli 83% ispitanika.

Takođe se 67% ispitanika u Srbiji ne slaže sa uvođenjem sankcija ruskoj vladi, kompanijama i pojedincima a 74% se ne slaže sa kupovinom i isporukom vojne opreme Ukrajini.

Istraživanje za Prolećni Eurobarometar obavljeno je u junu na reprezentativnom uzoruku u članicama EU i kandidatima.

U Srbiji je intervjuisano 1.019 građana.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK