Sastanak šefa prištinskog pregovaračkog tima Besnika Bisljimija i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka imao je za cilj stvaranje preduslova za punu i bezuslovnu implementaciju Briselskog sporazuma, odnosno evropskog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, izjavio je 12. jula premijer Kosova Aljbin Kurti.

"Reč je, dakle, o Osnovnom sporazumu postignutom u Briselu 27. februara i njegovom aneksu dogovorenom u Ohridu 18. marta ove godine, koji čini sastavni deo Sporazuma. U tom kontekstu, zamenik premijera Bisljimi je postigao dogovor sa izaslanikom u četiri tačke", kazao je Kurti na sednici Vlade Kosova i dodao da veruje da veruje da će to pomoći punoj primeni tih sporazuma.

Kao prva tačka, prema Kurtijevim rečima, Vlada Kosova javno je izrazila spremnost da radi na deeskalaciji situacije, kao i da ne preduzima korake koji bi mogli da eskaliraju situaciju na severu Kosova.

"To znači i trenutno smanjenje za jednu četvrtinu policajaca koji se nalaze unutar opštinskih zgrada ili u njihovoj blizini. Dakle, 25% policajaca će biti premešteno na drugo mesto u istim opštinama i nastaviće svoju dužnost tamo gde ima više potrebe, jer smatramo da je situacija u blizini opštinskih zgrada već dve nedelje relativno mirnija", kazao je Kurti.

Kurti je naveo da je kao druga tačka dogovoreno da će Kosovska policija u zavisnosti od okolnosti, zajedno sa Euleksom i Kforom proceniti bezbednosnu situaciju, sa ciljem da se eventualno sagledaju mogućnosti za dalje smanjenje prisustva policije u zgradama opština ili u njihovoj blizini.

Kazao je da je to bio zahtev Kosova od početka, pošto "vladavinu prava i mir i bezbednost vidi kao zajednički interes svih strana".

Treće, kako je naveo, Vlada Kosova će dati javnu podršku održavanju vanrednih izbora u opštinama na severu Kosova, što će se desiti nakon leta i u punoj saglasnosti sa zakonskim okvirom.

"Za nas, kao Vladu Kosova, uvek je bilo i ostaje važno da građani Republike, gde god da se nalaze, bez razlike, imaju lokalno predstavništvo koje ih predstavlja na pravi način. Ali da bi se to postiglo, potrebno je stvoriti ambijent koji omogućava istinsku kampanju, politički pluralizam, učešće lokalnih zajednica i koji garantuje neprikosnovenost glasanja", kazao je kosovski premijer.

Dodao je da u tom kontekstu treba tumačiti značaj koji vlada pridaje vladavini prava u svakom delu Kosova.

"Ne možemo praviti kompromise sa vladavinom prava, jer bi to ozbiljno narušilo demokratiju", kazao je on.

Poslednja tačka dogovora, prema Kurtijevim rečima, je poziv koji će Evropska unija uputiti dvojici glavnih pregovarača za dolazak u Brisel, kako bi bio finaliziran plan i tabela implementacije Sporazuma na putu normalizacije odnosa, nakon čega će odmah početi primena svih članova tog sporazuma.

Naglasio je da za uspeh implementacije Osnovnog sporazuma, prvo obe strane moraju javno da priznaju da je sporazum pravno obavezujući, što se na srpskoj strani još nije dogodilo.

Dodao je da se sporazum mora u potpunosti primeniti i ocenio da to "verovatno još uvek nije jasno jednoj od strana".

Kurti je naveo i da se primena članova sporazuma ne može uslovljavati i da obe strane treba da imaju priliku da pregovaraju sa jednakih pozicija, što je "kompromitovano uvođenjem privremenih mera protiv Kosova od strane Evropske unije".

Kosovski premijer je rekao i da veruje da će Bratislavski sporazum, sporazum Lajčaka i Bisljimija, mnogo pomoći u jačanju fokusa i uspostavljanju ravnopravnosti između strana, što pomaže punoj primeni Osnovnog sporazuma i njegovog Aneksa.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP