Univerzitet u Beogradu saopštio je 15. avgusta da se ove godine plasirao između 301. i 400. mesta na Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta, što je znatno bolja pozicija u odnosu na prošlu godinu, kada je bio u grupi od 401. do 500. mesta.

Univerzitet u Beogradu ujedno je i najbolje rangirani nacionalni univerzitet na Zapadnom Balkanu.

Rektor univerziteta Vladan Đokić čestitao je svim profesorima, istraživačima, saradnicima i studentima.

"Univerzitet bi trebalo neprestano da teži da podiže svoj ugled i status. Postoje tri uticajne liste koje rangiraju univerzitete, a Šangajska je najvidljivija, pa se smatra i najvažnijom", istakao je rektor Đokić.

On je naveo da se Šangajska lista formira na osnovu šest kriterijuma od kojih su dva, broj dobitnika Nobelove nagrade i Fildsove medalje među onima koji su pohađali Univerzitet ili su na njemu zaposleni, "nama potpuno nedostižni".

"U takvim okolnostima, pozicija UB je visoka i stabilna, uprkos manje povoljnim uslovima za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti", istakao je rektor Đokić.

Iz Srbije, Univerzitet u Novom Sadu zadržao je prošlogodišnju poziciju između 901. i 1000. mesta, a u regionu Univerzitet u Zagrebu je kao i pre godinu dana između 401. i 500. mesta, dok je Univerzitet u Ljubljani niže plasiran u odnosu na 2022. godinu i sada je između 601. i 700. mesta.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović čestitala je Univerzitetu u Beogradu napredak na ovogodišnjoj Šangajskoj listi.

"Napredak i dobar plasman naša dva univerziteta na Šangajskoj listi potvrda je rezultata i zalaganja naših profesora i istraživača koji su kvalitetom svojih radova doprineli da se pozicija na ovoj prestižnoj listi popravi u odnosu na prošlu godinu", navela je ministarka.

Prvi na Šangajskoj listi je američki Univerzitet Harvard, slede takođe iz SAD Stenford i MIT, potom britanski Кembridž, i dalje Berkli, Prinston, Oksford, Кolumbija, Кaltek i Čikago.

Šangajska lista je neformalna, ali se smatra jednom od najcenjenijih.

Već 21 godinu na vrhu liste se nalazi Univerzitet Harvard iz SAD. Među prvih 15 univerziteta samo dva, Kembridž i Oksford, nisu iz SAD.

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta sprovodi se od 2003. godine kao međunarodno istraživanje akademske izvrsnosti, a Univerzitet u Beogradu se prvi put među 500 rangiranih našao 2012. godine.

Izvor: Beta

Foto: Univerzitet u Beogradu