Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da je zabrana ulaska u Srbiju bivšoj potpredsednici crnogorske vlade Jovani Marović suprotna izgradnji dobrosusedskih odnosa, i izrazio uverenje da ona nije pretnja po bezbednost.

"Upravo sam razgovarao sa Jovanom Marović. Dobro je i stigla je u Crnu Goru. Iznenađen sam da joj je zabranjen ulazak u Srbiju, a posebno imajući u vidu njen dugogodišnji angažman u civilnom sektoru kako u Crnoj Gori tako i u regionu. Siguran sam da Jovana nije pretnja po bezbednost Srbije", naveo je Milatović 23. avgusta kasno uveče.

Milatović je na društvenoj mreži Iks napisao i da "region u kontekstu evropske budućnosti treba da teži otvorenim granicama za građane, i kada su kritički nastrojeni prema vlastima i politikama".

"Zabrana ulaska zbog različitog političkog mišljenja je praksa koju moramo ostaviti iza nas ako želimo graditi dobrosusedske odnose", dodao je Milatović.

Marović, bivša potpredsednica vlade Dritana Abazovića i ministarka evropskih poslova, 23. avgusta je doletela u Beograd, ali joj ulazak u Srbiju nije dozvoljen zbog "zaštite bezbednosti Republike Srbije i njenih građana".

Marović je 23. avgusta u 17 časova pokušala da uđe u Srbiju na graničnom prelazu Surčin - Beograd, na Beogradskom aerodromu, ali da je njen ulazak odbijen uz obrazloženje da to zahtevaju razlozi zaštite bezbednosti Srbije i njenih građana.

"Hvala Aleksandre Vučiću što pravite od mene heroinu", napisala je na društvenoj mreži Iks Marović, koja je trebalo da učestvuje na konferenciji "Zemaljski forum 2023" u Požegi, u organizaciji beogradske nevladine organizacije Ministarstvo prostora.

Marović je krajem novembra prošle godine podnela ostavku na sve funkcije u vladi zbog neslaganja sa politikom premijera Dritana Abazovića, posebno po pitanju inicijative Otvoreni Balkan, kojoj se snažno protivila.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) apelovao je na Vladu Crne Gore i premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, koji je i rukovodilac Ministarstva vanjskih poslova, da hitno reaguju kako bi se Jovani Marović, državljanki Crne Gore, vratila lična dokumenta i omogućio povratak u Crnu Goru prvim avionom.

"Takođe, očekujemo da Vlada i MVP upute protestnu notu Vladi Srbije zbog ovakvog postupanja prema Marović i da traže spisak svih državljana Crne Gore kojima je po istom osnovu zabranjen ulazak u Srbiju", poručuju iz CGO.

Iz CGO su poručili da je jasno da se na ovaj način Jovana Marović kažnjava zbog javno izražene kritike predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Branislav Radulović, kopredsednik Igmanske inicijative za Crnu Goru je kazao da je zabrana za Marović kruna "Otvorenog Balkana" i domet te inicijative.

Stranka Zeleno-levi front saopštila je da je razlog za zabranu ulaska Jovani Marović najverovatnije njeno učešće na protestima "Srbija protiv nasilja", budući da su od tada "napadi na nju u tabloidima u Srbiji intenzivirani".

i stranka Zajedno je ocenila da su vlasti zabranom ulaska Jovani Marović obrukali Srbiju. Naglasila je i da neoprostivo ponašanje režima prema Marović nanelo ogromnu štetu inicijativi Otvoreni Balkan i težnji da se Crna Gora priključi tom Procesu.

Stranka Zajedno je vlasti Srbije nazvala "paranoičnim i bahatim vlastodršcima" i zahvalila bivšoj vicepremijerki Crne Gore što je podržala proteste "Srbija protiv nasilja".

Izvor: Beta

Foto: Vlada Crne Gore