Direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović ocenio je 25. avgusta da nova Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije, koja je trenutno na javnoj raspravi, predstavlja nastavak situacije koja je bila i do sada u Srbiji, a da Evropska unija finansiranjem izrade te strategije podržava korupciju.

Gavrilović je u Beogradu, na tribini posvećenoj problemima u toj strategiji, kazao da trošenje para na borbu protiv korupcije koja to nije, upravo predstavlja jednu vrstu korupcije.

"Odgovornost EU, koja čitav proces finansira, a realizuje GIZ, prosto jeste pomoć korupciji ukoliko se usvoji ova strategija, jer usvajati strategiju koja ne rešava pitanje borbe protiv korupcije jeste koruptivna borba protiv korupcije", rekao je on.

Ocenio je da bi organizacije civilnog društva trebalo da se obrate Evropskoj komisiji i da joj ukažu na probleme sa tom strategijom.

"Mislim da Vlada Srbije više nije adresa. Jedino dobro poglavlje u strategiji je da će Srbija imati saradnju sa evropskom javnom tužiteljkom Laurom Kaveši", kazao je Gavrilović.

Naveo je da su u Srbiji institucije zarobljene, a da u strategiji ne postoji odgovor na to, uz ocenu da strategiju to čini "ništavnom".

"Vi u strategiji imate mere, to vam sve govori, da Vlada Srbije treba da unapredi saradnju sa svojim Savetom za borbu protiv korupcije. Znači telo koje je simbol borbe protiv korupcije u ovoj zemlji, koje jedino ima integritet, ono je prosto predmet marginalizacije svoje vlade", rekao je Gavrilović.

Član Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević ocenio je da je novu strategiju trebalo uporediti sa starijim strategijama i proceniti koliko su one zapravo bile dobre.

Prema njegovim rečima, korupcija u Srbiji raste, a prethodne strategije i akcioni planovi nisu dali rezultate.

"Ne mogu da daju rezultate ako ne oslobodimo institucije političkog uticaja", naglasio je Milićević.

Predstavnik Instituta za istraživanje korupcije "Kareja" Siniša Janković kazao je da je izrada strategije "naglo" završena 16. avgusta, kada je pokrenuta javna rasprava koja traje do 5. septembra "kada je pažnja javnosti na minimumu".

Prema njegovim rečima, to je način da se korupcija "podrži na maksimum".

Podsetio je da je Ministarstvo pravde nedavno pozvalo medije na javnu raspravu, ali da su samo uvodna obraćanja ministarke Maje Popović i šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuelea Žofrea bila otvorena za snimanje.

"Mi smo tad izneli sijaset zapažanja da se radi o fiktivnoj borbi protiv korupcije", kazao je Janković, dodajući da mediji to nisu mogli da čuju.

Ocenio je da je tom strategijom izbegnuta suština, odnosno da se suoči sa sa političkom korupcijom u društvu i analizira se kolika je ona zapravo.

Predstavnik Podrinjskog anti-korupcijskog tima (PAKT) Miroslav Mijatović naglasio je da strategija ne tretira lokalne antikorupcijske planove.

Mijatović je ocenio da je "skandalozno" što se država "tako lako" odrekla jednog lokalnog mehanizma.

"A znamo da će 75% novca EU ići upravo za realizaciju preko lokalnih samouprava. Mislim da je to još jedan potez, centralistički potez, da bi se uspostavila vlast jednog čoveka", ocenio je Mijatović.

Tekst je objavljen u okviru Programa tranzicione saradnje Republike Češke.

Izvor: Beta

Foto: Beta