Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je 29. avgusta na Bledu da ne veruje da će Zapadni Balkan postati deo Evropske unije do 2030. godine.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je dan ranije na otvaranju Bledskog strateškog foruma da Evropska unija treba da bude spremna da prihvati nove članice do 2030. godine.

"šta vi iz Brisela ne znate da mi hoćemo u Evropsku uniju. Bio bih radostan da je to tačno. Bio bih radostan da ste ovoliko pažnje posvetili 1990. godine, pre rata, jer ga možda ne bi ni bilo. I sad se priča posle rata u Ukrajini, nama ne treba ništa posle rata, treba nam nešto pre rata", rekao jes Dačić na panelu u okviru Bledskog strateškog foruma.

Dodao je da ne veruje u skoru evrointegraciju regiona jer se stalno menjaju kriterijumi, a ne poštuju se sporazumi kojih je EU garant, kao što je Briselski sporazum.

"Mi već 10 ili 15 godina učestvujemo na svakoj konferenciji, a na svakoj postoji čuvena tema - evropske integracije Zapadnog Balkana, da se zadovolji forma. Uskoro će da uslede međusobni napadi nas sa Zapadnog Balkana, reći ćemo najgore jedni o drugima, tako da će ovi iz Evropske unije zaključiti da nam tamo nije ni mesto, zaista mislim da više nema smisla organizovati ovakve skupove", rekao je Dačić.

Upitao je specijalnog izaslanika EU za Zapadni Balkan Miroslava Lajčaka da li je juče izgovoreno samo stav Šarla Mišela ili cele Unije, na šta je Lajčak rekao da je to "zvanična izjava, na zvaničnom skupu u ime Evropske unije".

"On je rekao da će EU biti spremna do 2030, nije odgovornost EU da uvede Zapadni Balkan do 2030. Ako ste vi spremni, mi smo spremni, to je poenta, za tango je potrebno dvoje", rekao je Lajčak.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je rekao da je on o normalizaciji, a ne o statusu te da je Beograd hoće da sarađuje.

"Što se tiče nas mi smo konstruktivni i hoćemo da učestvujemo, ali prvo Zajednica srpskih opština, pre toga ništa ne može", rekao je Dačić.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala rekla je da veruje da je Priština spremna za evrointegracije i da su optimistični da će ih započeti uskoro.

Dodala je da veruje da su dobre šanse da se postigne uspeh u dijalogu i pre toga.

"Premijer (Kosova Aljbin Kurti) je juče pomenuo sledeće proleće, hajde da radimo na tome", rekla je Gervala, a Lajčak se saglasio.

Premijer Kurti izjavio je ranije na bledskom forumu u intervjuu za agenciju Blumberg da Kosovo i Srbija treba da normalizuju odnose, pre nego što njihovi saveznici počnu da se bave izborima u SAD i Evropskoj uniji.

Kurti je rekao da postoji "osećaj hitnosti da se sporazum primeni i da se odnosi Kosova i Srbije normalizuju, uz međusobno priznanje, najkasnije do proleća sledeće godine".

Pored hitnosti sprovođenja sporazuma o normalizaciji, Kurti je rekao da je spreman i za organizovanje novih opštinskih izbora na severu, u skladu sa dogovorom sa Lajčakom.

Na panelu su učestvovali i šefovi diplomatija Albanije, Severne Makedonije, BiH.

Izvor: Beta

Foto: BSF