Građani Srbije na Međunarodni dan demokratije nemaju mnogo povoda za slavlje, već za opomenu vlastima koje su demokratiju izvitoperile i očerupale do neprepoznatljivosti, rekla je 15. septembra viša istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Jelena Pejić Nikić.

Pejić Nikić je podsetila da različiti međunarodni indeksi godinama beleže ono što građani Srbije osećaju na svojoj koži i trpe iz dana u dan.

"Srbija je zarobljena država u fasadi demokratije. Podela vlasti obesmišljava se svakodnevno. U sistemu su kočnice otkazale, ravnoteža je davno izgubljena", rekla je za Dnevni evropski servis agencije Beta viša istraživačica i programska menadžerka BCBP.

Prema njenim rečima, osnovne demokratske institucije - izbori i Narodna skupština kao glavno predstavničko telo, nisu u službi građana već u službi partije na vlasti a odgovornost je "misaona imenica".

Pejić Nikić kaže da se u institucijama i kroz kontrolisane medije gradi kult ličnosti i forsira jednoumlje, marginalizuje i napada svaki kritički glas, fingira pluralizam.


Kako je dodala, građani otupljeni paralelnom realnošću koja se prodaje na kioscima i TV ekranima, ucenjeni i zastrašeni, ne mogu informisano i slobodnom voljom da donose odluke, počev od glasačkog listića.

"U takvim uslovima, protesti dođu kao suplement za deficit demokratije, ali često sa štetnim sporednim efektima po hrabre učesnike, koji odbijaju da ih od građana srozaju na podanike", zaključila je Pejić Nikić.

Tekst je objavljen u okviru Programa tranzicione saradnje Republike Češke.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Medija centar Beograd