Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) predstojeće vanredne izbore u Srbiji treba da posmatra u punom kapacitetu koji uključuje analitičare, dugoročne i kratkoročne posmatrače, ocenjeno je u novom izveštaju Misije za procenu potreba (ODIHR NAM).

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izbori će biti raspisani sledeće nedelje i održani 17. decembra.

Mnogi članovi Misije naglasili su značaj dugoročnog prisustva širom Srbije kako bi se pokrili svi aspekti izbornog procesa, navodi se u preporukama i zaključcima iz izveštaja.

Ističe se da bi nepristrasna procena bila od posebne važnosti zbog postojećeg visokog nivoa političke i društvene polarizacije u Srbiji jer bi doprinela povećanju poverenja javnosti u izborni proces i potencijalnom odvraćanju od malverzacija na dan izbora.

U izveštaju je Misija navela niz aspekata koji zaslužuju dalju pažnju posmatračkih aktivnosti ODIHR, uključujući vođenje kampanje, medijsko praćenje, finansiranje kampanje, rešavanje izbornih sporova i procedure na izborni dan, kao i moguće zastrašivanje birača i zloupotrebu državnih resursa.

Navodi se da je prilikom razmatranja posmatračkih aktivnosti Misija uzela u obzir različite nalaze navedene u izveštaju i mišljenja zainteresovanih strana.

Na osnovu nalaza iz izveštaja, Misija za procenu potreba ODIHR je preporučila angažovanje Izborne posmatračke misije (EOM) da posmatra predstojeće prevremene parlamentarne izbore u Srbiji, u zavisnosti od raspoloživih resursa.

Pored osnovnog tima analitičara, ODIHR će tražiti od članica OEBS i 30 dugoročnih posmatrača da prate izborni proces širom zemlje, kao i 250 kratkoročnih posmatrača za posmatranje procedura na dan izbora.

U skladu sa standardom ODIHR, rad Izborne posmatračke misije uključivao bi monitoring medija.

Misija za procenu potreba ODIHR boravila je u Srbiji od 16. do 20. oktobra sa ciljem da proceni "predizborno okruženje" i pripreme za vanredne parlamentarne izbore.

Tokom posete Misija je imala sastanke sa zvaničnicima državnih institucija, kao i predstavnicima političkih partija, medija, civilnog društva i međunarodnih organizacija.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: X (ODIHR)