Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je 3. oktobra u Beogradu da Srbija mora da počne da sprovodi sporazume postignute u dijalogu s Kosovom, a Priština da osnuje Zajednicu srpskih opština, istakvši da je to neophodan preduslov za evropski put.

Fon der Lajen je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla da je nasilni napad 24. septembra na severu Kosova potpuno neprihvatljiv i da počinioci moraju da budu privedeni pravdi i da snose odgovornost.

Predsednica Evropske komisije nije ponovila da Srbija mora da prihvati de fakto priznanje Kosova, što je izjavila u Prištini 30. oktobra, ali je odgovarajući na pitanje novinara rekla da se radi o sprovođenju Ohridskog sporazuma.

"Sporazum predviđa različite korake koji uključuju priznanje dokumenata i institucija od strane Srbije, a sa druge strane ide uz osnivanje Asocijacije opština sa srpskom većinom što treba da realizuje Kosovo. To će utrti put ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i neophodan je preduslov za evropski put", izjavila je Fon der Lajen.

Ona je istakla da Srbija ne treba da gubi vreme i da je pravo mesto za razvovor dijalog uz posredovanje EU.

Fon der Lajen je ponovila da se proces proširenja, koje je na vrhu agende EU, zasniva na zaslugama i da i EU i zemlje kandidati treba da se pripreme za proširenje da bi se iskoristio zamah koji postoji.

Istakavši da je rat u Ukrajini doveo do dubokih geopolitičkih promena i turbulencija, Fon der Lajen je rekla da se mora ojačati jedinstvo i bezbednost Evrope, a da je proširenje način da se to postigne.

"Želimo da se Srbija pridruži EU. Ova ponuda je zasnovana na poverenju, reciprocitetu i partnerstvu. To je obećanje mira i prosperiteta i jedinstvena prilika upravo sada kojoj niko drugi ne može da parira. Zaista se nadam i ubeđena sam da ćete iskoristiti ovaj trenutak", rekla je Fon der Lajen, ocenivši da je Srbija "jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu u EU zaahvaljujući dobrom napretku postignutom u prošlosti".

Sada, dodala je, Srbija treba da nastavi s daljim koracima kako bi se približila EU, uključujući spoljnu politiku jer "EU želi da računa na Srbiju kao pouzdanog evropskog partnera koji deli zajedničke principe i vrednosti".

Srbija takođe treba da nastavi da radi na jačanju nezavisnosti pravosuđa i slobode medija.

Ona je istakla da je proces proširenja dvostran, da EU i zemlje kandidati za članstvo moraju da urade domaći da bi se iskoristio ovaj trenutak.

Govoreći o Planu rasta EU za Zapadni Balkan, Fon der Lajen je rekla da je to "paket reformi i investicija" koji predviđa otvaranje jedinstvenog tržišta EU kompanijama sa Zapadnog Balkana i otvaranje zemalja i privreda regiona svojim susedima kako bi se uspostavilo zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana.

"Ako otvorimo jedinstveno tržište EU i imamo zajedničko tržište Zapadnog Balkana trebaju nam jednaka pravila i tu su nam potrebne reforme. Ako sprovedete reforme mi ćemo doći sa investicijama", rekla je Fon der Lajen.

Plan rasta, dodala je, uključuje paket od šesti milijardi evra za privrede Zapadnog Balkana i pomoći će razvoju privrede, rastu zaposlenosti i putu ka EU.

"Ovo je prava ponuda u pravom trenutku", kazala je predsednica Evropske komisija.

Vučić: Srbija zna svoje obaveze, ali zna i šta ne može da učini suprotno Ustavu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa predsednicom Evropske komisije da Srbija zna svoje obaveze, ali i da zna šta ne može da učini suprotno svom Ustavu.

Vučić je novinarima nakon tog sastanka rekao da je predsednici EK ponovio stav koji je nedavno izneo i u Briselu, na sastanku sa liderima evropskih zemalja.

"Srbija je posvećena očuvanju mira i stabilnosti. Srbija zna svoje obaveze i u skladu sa dogovorenim će svoje obaveze da ispunjava", rekao je predsednik Srbije.

Naveo je da je Srbija sve partnere odavno upoznala šta je njen stav i šta može da ispuni, a šta ne, naglašavajući da ta pozicija Srbije ostaje ista.

"Mi znamo, da ponovim još jednom, šta je to Srbija prihvatila, a i o čemu smo govorili, raspravljali i donosili zaključke u Skupštini Srbije i u skladu sa tim odgovorno i ozbiljno ćemo se ponašati u ispunjavanju svojih obaveza", rekao je Vučić.

Dodao je da će Srbija ispunjavati svoje obaveze, "očekujući da neki drugi ispune svoje obaveze koje je trebalo da ispune pre 11 godina".

Predsednik je rekao i da Srbija očekuje značajnu finansijsku podršku EU, ukoliko se zvanični Beograd bude držao svojih obaveza.

On je rekao da Srbija ima "ogroman broj projekata" sa EU.

Preneo je da je na sastanku sa predsednicom Evropske komisije čuo "ohrabrujuće reči" o evropskom "planu za rast".

"Očekujemo značajnu finansijsku podršku, ukoliko se budemo držali svojih obaveza.... i tu ide jedna trećine sredstava za budžet", kazao je Vučić.

Izvor: Dnveni evropski servis/Beta

Foto: Beta