Bugarska odlaže naplatu dodatne takse na gas koji se transportuje gasovodom preko njene teritorije da ne bi ugrozila planirani ulazak u šengensku zonu, prenela je bugarska agencija BTA.

Dodatna taksa, koja je uvedena u oktobru i koju je trebalo da plaća ruski Gasprom, podigla bi za oko 20% i cenu gasa što je izazvalo proteste u Srbiji, Mađarskoj i Severnoj Makedoniji, a i samog bugarskog predsednika Rumena Radeva koji je taj potez osporio pred ustavnim sudom.

Gazprom do sada nije komentarisao niti je plaćao dodatnu tranzitnu taksu za svoj gas, koja je iznosila 10,76 dolara za 1.000 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji se isporučuje kroz teritoriju te zemlje gasovodom "Balkanski tok".

Uvođenje takse je izazvalo snažno negodovanje Srbije, Mađarske i Severne Makedonije, koje se preko teritorije Bugarske snabdevaju ruskim gasom i koji bi sa novim nametom za krajnje korisnike postao oko 20% skuplji.

Mađarski premijer Viktor Orban je zapretio da će zbog takse uložiti veto na članstvo Bugarske u šengenskoj zoni, čemu se Sofija nada od 1. januara 2024. godine.

Severna Makedonija se zbog nove takse obratila Evropskoj komisiji i zapretila da će od Bugarske tražiti kompenzaciju.

Predsednik Bugarske Rumen Radev nije uložio veto na uvođenje takse, ali je pred sudom osporio njenu ustavnost i zatražio od ustavnog suuda i da se odredi o prirodi tog novog nameta - da li je u pitanju taksa ili carina.

Radev je rekao i da Sofija tom takso nanosi štetu parteneru u EU i NATO Mađarskoj, i susedu Srbiji, i da to preti i njenoj ulozi kao tranzitnoj zemlji za gas i opstanku državne kompanije Bulgartransgas.

Odluku je o zamrzavanju naplate takse saopštio je lider stranke Mi nastavljano promene-Demokratska Bugarska Kiril Petkov, koji je rekao da se sa njom slažu sve stranke koje podržavaju vladu. Pored njegove stranke, to su i GERB i Pokret za prava i slobode (MRF), prenosi agencija BTA.     

"Odlažemo sprovđenje takse. Sarađujemo sa Evropskom komisijom i kada ona bude stvorila sveobuhvatni mehanizam, i ako, nastavićemo sa merom. Dopustićemo jedinstven evropski pristup. Taksa ne treba da bude unilateralna. Treba da sarađujemo sa Evropskom komisijom, kako bismo sa svim članicama EU mogli da primenimo tu taksu tako da ona ima efekat na rusku privredu", rekao je Petkov.

Zamrzavanje mere je potvrdio i lider MRF Delijan Peevski, a premijer Nikolaj Denkov je rekao da se traži "zajedničko evropsko rešenje" i "jedinstven evropski okvir za takvu meru".  

Lider Gerb i bivši premijer Bojko Borisov rekao je da Bugarska nadomak ulaska u šengensku zonu i da želi da spreči da ova taksa to spreči.

Vlada Bugarske taksu je uvela uz obrazloženje da će ona zemlji doneti dodatni prihod, stvoriti ravnopravnu tržišnu utakmicu za druge zemlje koje izvoze gas, pored Rusije, i ujedno smanjiti ruske prihode koje koristi za vođenje rata u Ukrajini.

Mediji su ranije preneli da bi Bugarska tranzitnom taksom obezbedila prihod od 1,2 milijarde evra i za godinu dana isplatila troškove izgradnje gasovoda.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta