Poslanici Evropskog parlamenta iz grupe Obnovimo pozivaju na nezavisnu međunarodnu istragu od strane uglednih međunarodnih pravnih stručnjaka i institucija o izbornim nepravilnostima u Srbiji jer neke optužbe, uključujući one u vezi sa organizovanom migracijom birača na lokalnom nivou, prevazilaze obuhvaćeno izveštajima OEBS/ODIHR.

U predlogu rezolucije o situaciji u Srbiji posle izbora te grupe objavljenom 6. februara izražava se ozbiljna bojazan oko ukupnog izbornog okruženja i identifikovanih nepravilnosti i ocenjuje da su izbori bili daleko ispod standarda očekivanih za zemlju kandidata za EU.

Navodi se da su neke od nepravilnosti na izborima održanim u decembru potencijlano krivična dela i traži od vlasti i pravosuđa Srbije da temljeno ispitaju sve optužbe vezane za izborni proces, kupovinu glasova i nezakonito finansiranje kampanje.

U dokumentu se naglašava da ne treba preduzimati dalje korake u procesu pristupanja Srbije EU dok se značajno ne unaprede izborni uslovi i ne reše pravna pitanja u vezi navodnih nepravilnosti.

Dalje se ukazuje na neopravdanu pasivnost REM, koja je povećana u odnosu na prethodne izbore, i sa zabrinutošću se konstatuje da REM nije objavio rezultate praćenja izborne kampanje privatnih nacionalnih kanala bliskih vladajućoj partiji.

Srbija se poziva da primeni dugogodišnje preporuke OEBS/ODIHR i Venecijanske komisije oko biračkog spiska.

Takođe se izražava zabrinutost zbog slučajeva pritiska na zaposlene u javnom sektoru, zloupotreba javnih sredstava i šema za podsticanje birača u kampanji.

Od Srbije se traži da ojača propise o kampanji kako bi osigurala fer uslove za sve političke snage koje učestvuju, kao i da reguliše trošenje u kampanji trećih strana.

Srbija se u dokumentu poziva da uradi detaljnu reviziju medijskih propisa kako bi se rešile brojne zabrinutosti, kao i da se pozabavi navodima o vređanju i zastrašivanju novinara.

Takođe se naglašava da institucije EU moraju da urade više da osiguraju zaštitu prava i slobode novinara i medija u Srbiji i ističe da pristup pretpristupnim fondovima treba iskoristiti kao alat za zaustavljanje daljeg pogoršanja situacije sa slobodom medija.

U predlogu grupe Obnovimo oštro se osuđuju nepotkrepljene tvrdnje da članice EU organizuju postizborne proteste i izražava žaljenje što su protesti iskorišćeni za širenje anti-EU narativa u medijima bliskim vladajućoj partiji.

Svoj predlog rezolucije o Srbiji objavila je i Levica a očekuje se da tokom dana to urade i druge političke grupe u Evropskom parlamentu.

Nakon usklađivanja, nacrt rezolucije Evropskog parlamenta o situaciji u Srbiji posle izbora trebalo bi da bude objavljen 7. februara a o rezoluciji će se glasati na plenumu u Strazburu 8. februara.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EP