Srbija je unapredila režim za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, posebno kada je reč o usklađenosti sa preporukom o novim tehnologijama Radne grupe za finansijsku akciju, zaključilo je telo Saveta Evrope za borbu protiv pranja novca Manival (MONEYVAL) u 18. marta objavljenom izveštaju.

Kao rezultat, Manival je ponovo ocenio Srbiju u vezi te preporuke i prebacio je iz kategorije "delimično u skladu" u "uglavnom usklađenu" i takođe prekinuo procedure praćenja u tom krugu monitoringa.

Manival je saopštio da je od novembra 2021. Srbija preduzela dodatne mere da identifikuje i proceni rizike za pranje novca i finansiranje terorizma koji proizilaze iz aktivnosti virtuelne imovine i aktivnosti ili operacije pružalaca usluga virtuelne imovine.

Takođe je Srbija primenila pristup zasnovan na oceni rizika kako bi obezbedila primenu pravila putovanja od strane pružalaca usluga virtuelne imovine i preduzela mere u pogledu razmene informacija.

Srbija je, saopštilo je telo Saveta Evrope, napredovala u rešavanju nedostataka tehničke usklađenosti identifikovanih u Izveštaju o međusobnoj evaluaciji iz 2016.

Trenutno je od 40 preporuka pet ocenjeno kao usklađeno a 35 kao uglavnom usklađeno.

S obzirom na taj nivo usklađenosti sa preporukama Radne grupe za finansijsku akciju, Srbija više nema obavezu da izveštava Manival u sklopu petog kruga evaluacije, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta