Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je danas za Dnevni evropski servis agencije Beta da je potrebno da Srbija pre svega ispuni pravne kriterijume da bi mogla da se priključi Jedinstvenom području plaćanja u evrima (SEPA).

Prema njenim rečima, reč je o propisima iz oblasti platnih usluga, sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, poslovanja banaka, zaštite konkurencije, zaštite podataka o ličnosti itd.

SEPA je inicijativa EU za integraciju plaćanja radi pojednostavljenja bankarskih transfera denominovanih u evrima.

Miščević je rekla da je Narodna banka Srbije još prošle godine počela rad na pripremi prenotifikacije  aplikacije a da je mnogo ranije počela sa usklađivanjem sa pravom i pravilima u toj oblasti.

"Ogromna je korist od potencijalnog članstva u tom programu. Naime, kada Srbija postane deo SEPA, troškovi bilo koje transakcije će se značajno smanjiti (plaćanje, doznake)", rekla je Miščević.



Ona je podsetila na analizu konkretne koristi članstva u SEPA Svetske banke koja je pokazala da se od oko 12 milijardi evra koje kao doznake godišnje stižu na Zapadni Balkan zbog nepostojanja  jedinstvenog načina plaćanja izgubi pola milijarde evra u drugim načinima transakcije tog novca.

"A to je primer samo jedne vrste bankarskih transakcija, nismo uzimali u obzir i korist za poslovne subjekte", istakla je Miščević.

Usklađivanje Srbije i ostalih partnera EU sa Zapadnog Balkana sa finansijskom regulativom radi pristupanja SEPA bilo je na dnevnom redu samita o Planu rasta EU za region krajem februara u Tirani.

Region SEPA danas čini 36 evropskih zemalja uključujući one koje nisu članice EU.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/europeanpaymentscouncil.eu