Jednostrani potezi prema Srbiji koštali su Kosovo jako puno simpatija na Zapadu, a kritičari zbog tvrdoglavog ponašanja premijera Aljbina Kurtija upozoravaju i na mogućnost spoljnopolitičke izolacije najmlađe države u Evropi, piše švajcarski Noje cirher cajtung (NZZ).

Pod naslovom "Tvrdoglav i samouveren - Aljbin Kurti omalovažava sile zaštitnice", NZZ piše da na Kosovu i danas postoji velika povezanost i zahvalnost stanovništva prema SAD, koje su pomogle u rađanju te države, ali da su "na nivou vlada bilateralni odnosi jako zamućeni".

Povod za najnovije disonantne tonove bila je odluka Prištine da više ne dozvoli upotrebu srpskog dinara. Zapadni saveznici, piše NZZ, ne dovode u pitanje pravo Prištine da sprovedu upotrebu evra, ali su meta kritike kratki rokovi i način kako se ta odluka sprovodi.

"Ali pre svega, postoji nezadovoljstvo zbog toga što Priština tu meru nije unapred dogovorila sa zemljama Kvinte, najvažnijim saveznicima - SAD, Velikom Britanijom, Nemačkom, Francuskom i Italijom", piše NZZ.

"Kurtijevi samostalni pohodi izazivaju na Zapadu ogromnu frustraciju", kaže za švajcarski dnevnik i politički analitičar Agon Malići, koji ocenjuje i da je to posebno slučaj kada takve jednostrane odluke utiču na bezbednosnu situaciju, jer "na kraju cenu za to plaća Kfor".

Dnevnik piše da je Kurti kao i većina njegovih sunarodnika "frustriran zbog odustva napretka u dijalogu sa Srbijom", a da "Beograd i dalje kategorično odbija da prizna samostalnost bivše pokrajine i sistematski potkopava njenu stabilnost".

Kurti uz to, prema oceni NZZ, ima malo poverenja u posredničke napore Zapada, a nikakvo u svog suparnika , predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kada Srbija šikanira Kosovo, Kurti donosi recipročne mere.

List piše da su i neki raniji premijeri, prethodnici Kurtija, donosili jednostrane odluke, i podseća na Ramuša Haradinaja koji je uveo drastične carine od 100% na uvoznu robu iz Srbije.

"Ali tada je komunikacija sa tradicionalnim partnerima uvek funkcionisala, Na tvrdoglavog Kurtija Kvinta ima malo uticaja", piše NZZ.

"Ali i unutrašnjopolitička razmišljanja imaju svoju ulogu. U izbornij kampanji pre tri godine Kurti je nastupio sa društveno-političkom reformskom agendom. A kako tu vlada ima malo čime da se pohvali, svađa sa Srbijom postaje sve važnija. Među stanovništvom je Kurtijev stil da ide na konfrontacije vrlo popularan", piše NZZ.

Međutim, "ironija je što Kurti tako preuzima strategiju svog glavnog neprijatelja Vučića. Srpski predsednik već godinama instrumentalizuje Kosovo da bi skrenuo pažnju sa negativnih stvari u Srbiji", dodaje NZZ.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta