Članstvo u Savetu Evrope omogućava Srbiji da sa drugim članicama oblikuje evropske politike i standarde napredujući istovremeno na putu evrointegracija, rečeno je za Dnevni evropski servis agencije Beta u toj organizaciji.

Nakon što su sredinom aprila poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojili izveštaj Dore Bakojani kojim se Komitetu ministara preporučuje da prihvati aplikaciju Kosova za članstvo u toj organizaciji, visoki zvaničnici Srbije najavili su da će Beograd razmotriti napuštanje ili suspenziju članstva.

Komitet ministara Saveta Evrope glasaće o članstvu Kosova u toj organizaciji sredinom maja.

Na pitanje zašto je za jednu evropsku zemlju na putu evrointegracija važno da bude članica Saveta Evrope, u pres službi te organizacije rekli su da se kolektivnim akcijama njenih članica rešavaju mnogobrojna pitanja.

"Od zaštite životne sredine do iskorišćavanja prednosti veštačke inteligencije, od zaštite građanskih i političkih do socijalnih i ekonomskih prava, od borbe protiv svih vrsta kriminala do ljudskih prava i biomedicine, ta i mnoga druga pitanja imaju koristi od kolektivne akcije naših 46 članica", rekli su u službi za odnose sa javnošću Saveta Evrope.

Pored toga, na bilateralnoj osnovi, projekti saradnje Saveta Evrope podržavaju one članice organizacije koje su u procesu pristupanja EU, s obzirom da su mnogi kriterijumi u tom procesu sadržani u standardima Saveta Evrope.

Konačno, članstvo u Savetu Evrope omogućava svima koji su u nadležnosti neke njene članice da podnose predstavke Evropskom sudu za ljudska prava, naveli su iz te organizacije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: CoE