U nadležnosti Ministarstva za evropske integracije (MEI), pored puta Srbije ka članstvu u EU, jeste i koordinisanje međunarodne bilateralne i multilateralne donatorske pomoći, rekli su 10. maja za Dnevni evropski servis agencije Beta u MEI.

Na pitanje da prokomentarišu potpisivanje tri dokumenta o saradnji sa Kinom, u Ministarstvu su rekli da sarađuju sa institucijama brojnih donatora, pre svega Evropskom komisijom, bilateralno sa članicama EU, kao i sa predstavnicima ostalih država, poput Švajcarske, Norveške, Japana, Кoreje, Kine, Indije, Singapura, i međunarodnih organizacija, poput specijalizovanih organizacija UN.

Takođe su naveli da se saradnja Ministarstva za evropske integracije sa donatorima realizuje u skladu sa razvojnim prioritetima Srbije definisanim odgovarajućim pravnim aktima i strateškim dokumentima.

Ta podrška, kako se dodaje, ide od različitih vidova obuke i stručnog usavršavanja, nabavke opreme, uređaja i aparata, preko finansiranja izvođenja infrastrukturnih radova, do budžetske pomoći.

Za vreme posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu potpisano je 28 akata o saradnji, uključujući tri koja je potpisala ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Prvi je Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji, kojim je kineska vlada opredelila 200 miliona juana (oko 25,8 miliona evra) bespovratne pomoći za realizaciju projekata koje će dve strane usaglasiti u  narednom periodu.

Drugim aktom predviđena je priprema studije izvodljivosti za projekat "Pametno obrazovanje i digitalne škole" koji, po završetku studije, može rezultirati i zaključivanjem sporazuma o pružanju podrške Kine za opremanje škola savremenim tehnološkim uređajima.

Treći dokument podrazumeva saradnju u oblasti razvoja ljudskih resursa u oblastima kao što su zdravstvo, obrazovanje, ekonomija, preduzetništvo, trgovina, životna sredina, poljoprivreda.

Taj dokument omogućava učešće ne samo zaposlenih u javnoj upravi, već pre svega u institutima i obrazovnim ustanovama, kao i predstavnika privatnog sektora i poslovnih udruženja, članova akademske zajednice i odgovarajućih udruženja na bilateralnim i multilateralnim seminarima, radionicama i programima obuke o trošku i u organizaciji Kine.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta