Parlamentarna skupština NATO usvojila je 27. maja na prolećnom zasedanju u Sofiji odluku da se status Kosova u tom telu iz posmatračkog unapredi u status pridruženog člana.

Na zasedanju koje je počelo 25. maja učestvovalo je skoro 400 parlamentaraca iz 32 zemlje članice NATO i 25 partnerskih zemalja i parlamentarnih organizacija.

Mediji su preneli da je protiv prijema Kosova u status pridruženog člana glasala samo Mađarska, a da je 14 zemalja bilo uzdržano. Parlamentarna skupština NATO usvojila je i predlog da se Malti dodeli status pridruženog člana.

Delegacija Skupštine Srbije, koja je uz Bosnu i Hercegovinu takođe pridruženi član, od parlamenta NATO je prethodno pismeno zatražila da ne usvaja odluku o podizanju statusa Kosova.

Delegacija Srbije saopštila je posle usvajanja odluke da je svedočila "opasnom presedanu" i da je odlukom da Kosovo dobije status pridruženog člana prekršena Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U sopštenju Skupštine navodi se da srpska delegacija nije bila konsultovana tokom donošenja odluke o Kosovu i da rezultati glasanja pokazuju da nije bilo konsenzusa. "Predstavnicima naše delegacije nije bilo omogućeno da se jave za reč pre glasanja o dodeljivanju statusa pridruženog člana tzv. Skupštine Kosova, niti nakon potvrđivanja ove odluke", navela je delegacija.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je "NATO sudbina Kosova" i da će prijem Kosova u Parlamentarnu skupštinu kao pridruženog člana "obezbediti da se čuje glas naroda koji je najveći veliki pobornik te organizacije".

"Nastavićemo da zajedno sa našim saveznicima ulažemo napore da unapredimo naš put ka članstvu u NATO", napisala je Osmani na platformi Iks.

Odluku Parlamentarne skuptine NATO o Kosovu pozdravio je i predsednik Albanije Bajram Begaj. "Čestitam, Kosovo, izbor za pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO", napisao je Begaj na platformi Iks.

Delegacije NATO su na zasedanju u Sofiji 27. maja uvojile finalnu deklaraciju u kojoj su se obavezale n punu podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije, sve do pobede.

U deklaraciji se navodi da Parlamentarna skupština podržava legitimno pravo Ukrajine na samoodbranu, uključujući i mogućnost napada na legitimne ciljeve na tlu Rusije.

Parlament je preporučio i osnivanje centra za demokratsku otpornost u sedištu NATO u Briselu, koji bi štitio osnovne vrednosti alijanse borbom protiv dezinformacija.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je u obraćanju delegacijama u Parlamentarnoj skupštini rekao da je NATO regionalna organizacija, ali da se taj region suočava sa globalnim pretnjama.

On je rekao da alijansa mora da razradi nove odbrambene planove i obezbedi da ima dovoljno oružanih snaga, višu brobenu gotovost i nove kapaciteta za odvraćanje.    

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov je u obraćanju učesnicima sednice preko videolinka, rekao da je krajjnji cilj njegove zemlje punopravno članstvo u NATO. "NATO znači sigurnost, i siguran sam da bi ulazak Ukrajine u alijansu bio obostrano koristan korak za dalje jačanje bezbednosti u Evropi i šire", rekao je Umerov.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: NATO