Srbija je ispunila većinu preporuka za sprečavanje korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima, saopštila je 30. maja Grupa država protiv korupcije (GRECO).

U godišnjem izveštaju tog tela Saveta Evrope (SE) za 2023. godinu navodi se da je Srbija do kraja prošle godine, kada je i završena četvrta runda moinitoringa, ispunila 82 odsto preporuka.

Od ukupno 17 preporuka, u  potpunosti je ispunjeno 14, a tri delimično.

Finska i Norveška su jedine zemlje koje su u potpunosti primenile sve preporuke GRECO-a koje se odnose na poslanike, sudije i tužioce.

Slede Luksemburg sa 93 odsto primenjenih preporuka, Litvanija sa 92 odsto, Albanija sa 90, Velika Britanija 88 odsto, SAD 75 odsto, Crna Gora 73 odsto.

Kao zemlje sa najvišim procentom neprimenjenih preporuka u izveštaju se navode Lihtenštajn (56 odsto), Turska (52 odsto), Češka (43 odsto) i Bosna i Hercegovina (39 odsto).

GRECO je u godišnjem izveštaju za 2023. pozvao vlade da usvoje strožije propise za sprečavanje korupcije i promovisanje integriteta na najvišim državnim funkcijama, posebno u pogledu lobiranja i kontakata sa trećim stranama.

Takođe se izražava zabrinutost zbog sporog sprovođenja preporuka o sprečavanju korupcije među parlamentarcima, u poređenju sa drugim profesionalnim grupama.

Naglašava se da nekoliko pravosudnih sistema mora biti dodatno reformisano kako bi se garantovala nezavisnost sudija i tužilaca i kako bi se ojačala pravila integriteta koja se primenjuju na njih.

Kada je reč o sprečavanju korupcije među poslanicima, šest zemalja je u potpunosti primenilo sve preporuke koje se odnose na poslanike - Albanija, Bugarska, Finska, Island, Norveška i Velika Britanija.

Srbija je primenila 80 odsto tih preporuka  - četiri preporuke primenila je potpuno, a jednu delimično.

Visok procenat primene preporuka o sprečavanju korupcije među poslanicima beleže i  Monako (83 odsto), Grčka (82 odsto), Litvanija (80 odsto), Luksemburg (80 odsto), Crna Gora (75 odsto).

Najviše neprimenjenih preporuka vezano za poslanike imaju Lihtenštajn - 100 odsto i Hrvatska - 67 odsto. Slede Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska i Turska.

Deset zemalja ni jednu preporuku nije u potpunsoti primenilo. To su BiH, Češka, Danska, Italija, Lihtenštajn, Malta,Portugal, Slovačka, Slovenija i Turska.

Kada je reč o sudijama, Srbija je među deset zemalja koje su primenile preporuke u potpunosti.

Pored Srbije tu su i Kipar, Danska, Finska, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Norveška, Švedska i SAD.

Najveći procenat neprimenjenih preporuka o sprečavanju korupcije među sudijama ima Crna Gora - 67 odsto, a još četiri zemlje nisu primenile više od polovine preporuka - Grčka, Holandija, Švajcarska i Turska.

Island i Švajcarska jedine su koje ni jednu preporuku nisu u potpunosti primenile, a mali procenat u potpunosti primenjenih preporuka vezano za sudije imaju i BiH, Turska, Portugal, Grčka i Irska.

Kada je reč o preporukama za sprečavanje korupcije među tužiocima Srbija je u celosti implementirala četiri preporuke, a dve delimično.

Sedamnaest zemalja je u potpunosti primenilo sve preporuke u vezi sa tužiocima: Albanija, Bugarska, Danska, Estonija, Finska, Nemačka, Irska, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Crna Gora, Holandija, Norveška, Švedska, Švajcarska i Velika Britanija.

Turska je zemlja sa najvećim procentom nesprovedenih preporuka u vezi sa tužiocima – 50 odsto, a slede Češka (40 odsto), Bosna i Hercegovina (38 odsto), Grčka (38 odsto) i Ukrajina (27 odsto).

Srbija je pod nadzorom GRECO-a od 2005. godine.

Četvrti krug monitoringa koji se fokusira na prevenciju korupcije među narodnim poslanicima, sudijama i tužiocima počeo je u Srbiji 2015, a završen je u decembru 2023.

Sada je u  toku peta runda praćenja koja se fokusira na prevenciju korupcije u centralnim vladama (najviše izvršne funkcije) i agencijama za sprovođenje zakona.

Izvor: Beta

Foto: Beta