U Srbiji se nazire ono čega su se pribojavali protivnici eksploatacije litijuma - da je obećanje vlade o zaustavljanju istraživanja u Dolini Jadra bilo predizborni manevar i da je taj projekat, za koji je zainteresovana i Evropska unija, samo privremeno spavao, piše Noje cirher cajtung (NZZ).

Švajcarski dnevnik piše da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu Fajnenšel tajmsu nagovestio da bi taj projekat ponovo mogao da oživi, uz garancije rudarskog koncerna Rio Tinto o ekološkom uticaju i uz investicije Evropske unije.

Planovi koncerna Rio Tinto za rudnik litijuma u dolini Jadra kod Loznice bili su, piše dnevnik, 2021. godine okidač za masovne proteste širom Srbije.

NZZ podseća i da je Rio Tinto već "nekoliko puta bio kritikovan zbog svojih metoda rudarenja, posebno u zemljama sa manjkavom vladavinom prava".

Napominjući da je eksploatacija litijuma kompleksan proces koji zahteva primenu kiselina, list piše da bi ogromno područje od 626 hektara, koje se ističe prirodnim lepotama ali je ključno i za vodosnabdevanje regiona, bilo u potpunosti promenjeno.

"Ali posebno izvan samog regiona u pitanju, protesti su predstavljali i jednu principjelnu kritiku rukovodstva, koje u interesu malog broja a na račun mnogih pljačka prirodna bogatstva sopstvene zemlje. Ekološke teme u mnogim delovima Zapadnog Balkana imaju značajan potencijal da mobilišu političku opoziciju", piše NZZ.

List ocenjuje da je i Vučić te 2021. godine, "uprkos svoje neprikosnovene pozicije moćnika", zbog predstojećih izbora proteste shvatio veoma ozbiljno i da su planovi za eksploataciiciju zaustavljeni.

"Protivnici vlasti već tada su podozrevali da bi to pre svega mogao da bude predizborni manevar. Utoliko pre što se skupština nije ni bavila peticijom kojom bi se zabranila eksploatacija litijuma i borita u celoj zemlji, iako je prikupljen dovoljan broj potpisa", piše NZZ.

"Međutim, kontroverza oko rudarenja litijuma u dolini Jadra nije samo pitanje zaštite životne okoline. Ta svađa ima i jednu geopolitičku komponentu", piše dnevnik.

List podseća da je litijum važna komponenta u proizvodnji baterija za električne automobile i zato i od ključnog značaja za energetsku tranziciju.

"EU, a pre svih Nemačka sa svojom automobilskom industrijom zato su jako zainteresovane za realizaciju takvog projekta u svom neposrednom susedstvu i to posredstvom zapadnog proizvođača kao što je britansko-australijski koncern Rio Tinto. To bi smanjilo i zavisnost od Kine, što je jedan od strateških ciljeva EU", navodi švajcarski dnevnik.

"Pa iako se Nemačka, a posebno vladajući Zeleni, na Zapadnom Balkanu zalažu za vladavinu prava i pokazuju simpatije za ciljeve srpskih ekoloških aktivista, postoji strateški interes za taj rudnik. Jadar je utoliko pokazni primer sudara idealističkih spoljnopolitičkih ambicija i političke realnosti", piše dnevnik.

NZZ piše da su toga svesne i srpske ekološke organizacije, koje "Zapadu prebacuju licemerje" i ističu da "i u Nemačkoj postoje nalazišta litijuma koja se ne eskploatišu iz obzira prema ljudima i prirodi", dok se u Srbiji takvi projekti podržavaju.

Pojedini protivnici srpskog režima, piše NZZ, veruju i da Vučićeva odluka da ponovo otvori pitanje rudnika litijuma predstavlja pomirljivu gestu upućenu Zapadu, posle kritika zbog dijaloga sa Kosovom i izbornih neregularnosti.

"Ali to ne znači i kraj Vučićeve politike klackanja, upravo suprotno. U razgovoru za Fajnenšel tajms indirektno je aludirao na zainteresovanost Kineza za projekat sa litijumom", zaključuje švajcarski list.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta