Proširenje će ostati prioritet Evropske unije i nakon što je Mađarska preuzela šestomesečno predsedavanje Savetom EU od Belgije, ocenili su 3. jula u Beogradu učesnici panela "Od Belgije do Mađarske - Nove mogućnosti za dalje ubrzanje procesa proširenja".

Ambasadorka Belgije u Srbiji Kati Bugenhout kazala je da je njena zemlja u periodu predsedavanja EU, do 1. jula, uradila sve što je sebi zacrtala kao zadatak i da je glavni izazov bio obezbeđenje regulative Plana rasta za Zapadni Balkan.

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/100022.flv

 

"Ipak politika proširenja ostaje glavni svetionik EU, ta ideja ne ide nigde i biće tu onoliko koliko je državama kandidatima potrebno da naprave neophodne korake da bi postale članice", kazala je Bugenhout i dodala da Plan rasta i proširenje nisu bile jedine dve stvari belgijske agende i da je ona posebno ponosna Zelenom agendom koju je sprovela.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je da je mnogo urađeno tokom belgijskog predsedavanja Savetom EU.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/100021.flv

 

"Bilo je pitanja i sumnji hoće li Plan rasta za Zapadni Balkan biti usvojen, mnogo je stvari moralo da se obezbedi, morali smo da osiguramo fondove, obezbedimo regulative i pored toga što je Evropski parlament imao pauzu u radu zbog izbora. I sve smo to  uradili, sada imamo Plan i radimo sa državama na setu reformi koje treba da se sprovedu da bi se on implementirao", kazao je Žofre.

Kazao je da je primetna i jaka politička volja nekih država da te reforme sprovedu i da je EU u proteklih šest meseci svedočila tome da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata, a da su BiH otvorile pristupne pregovore za članstvo.

"Proširenje EU ostaje glavni prioritet, a promena njene dinamike donosi to da je odgovornost i na EU i na državama kandidatima da iskoriste ovu priliku na daljem putu ka EU", kazao je Žofre na panelu, koji su organizovali beogradski Centar za evropske politike (CEP) i Delegacija EU u Srbiji.

Ambasador Mađarske Zoltan Mađar rekao je da se slogan kojim se njegova država rukovodi tokom svog predsedavanja 'Učinimo Evropu ponovom velikom' odnosi na konkurentnost ekonomije EU.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/100016.flv



"Ekonomija Evropske unije trenutno stagnira, dok globalni kompetitori SAD i Kina rastu", kazao je Zoltar Mađar i dodao da se njegova država tokom predsedavanja neće voditi samo sopstvenim interesima.

Objasnio je da je vlada u Budimpešti imala opširne razgovore sa civilinim društvom, ekspertima i kompanijama kako bi osmislili plan od sedam tačaka za ovogodišnje predsedavanje, koji uključuje pored ekonomije i proširenja i poljoprivredu, sigurnost i druge oblasti.

"Međutim, ono sa čime se i lideri država regiona Zapadni Balkan slažu jeste da je potrebno konačno završiti proces evrointegracija", kazao je on.

Ministarka za evropske intergacije Tanja Miščević rekla je da je Srbija spremna za otvaranje novog klastera i da naporno radi kako bi održala tempo koji bi dokazao da je spremna za otvaranje klastera 3.

"Radimo na reformskoj agendi za primenu Plana rasta, koji treba da unaprede ekonomski i socijalni rast i razvoj. Neophodno je da Srbija maksimizira mogućnosti koje joj nudi Plan Rasta", kazala je ona.

Miščević je dodala da se dijalog sa Prištinom se nastavlja, ali da konstruktivan pristup normalizaciji odnosa ne zavisi u ovom slučaju od Srbije.

Šef Delegacije EU Žofre kazao je novinarima pre početka panela da je prošle nedelje EU usvojila mapu puta u kojoj se naglašava da "interne reforme moraju ići paralelno sa procesom proširenja".

"Naglašena je nova dinamika proširenja tako da je i na EU i na državama kandidatima da iskoriste ovu priliku na daljem putu ka proširenju", kazao je Žofre.

Ambasador Mađar je pre skupa ocenio da će EU u svakom smislu biti slabija ukoliko deo nje ne budu države regiona Zapadni Balkan, navodeći da one imaju veći procenat rasta BDP-a u poslednjim kvartalima.

Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP) Srđan Majstorović rekao je da je osnovni cilj panela da se građani Srbije upoznaju sa trenutnim prioritetima EU i da dobiju jasnu perspektivu na koji način se Vlada Srbije priprema da odgovori na one izazove sa kojima se suočava EU.

Izvor: Dnevni evropski servis/Beta

Video/foto: Beta