Austrijski parlament usvojio je jednoglasno međudržavni sporazum sa Srbijom o uzajamnoj pomoći i saradnji u slučaju prirodnih nepogoda i tehničkih katastrofa.

Poslanik vladajuće Austrijske narodne partije Andreas Minih rekao je, obrazlažući 3. jula uveče sporazum, da podršku u slučaju takvih nepogoda treba staviti na solinu bilateralnu i pravnu osnovu, kako bi se omogućila brza pomoć, bez birokratskih prepreka.

U sporazumu su između ostalog sadržane i odredbe o olakšicama prilikom prelaska granice u slučaju pružanja uzajamne pomoći, o obeštećenju i nadoknadi štete ili o korišćenju vozila.

Dokument se odnosi na saradnju dve strane u pružanju pomoći i uklanjanju posledica nepogoda, uzajamno obaveštavanje o rizicima od katastrofa, razmenu naučnih i tehničkih saznanja i stručnog znanja iz te oblasti i na obuku spasilaškog osoblja.

Uz uklanjanje posledica, sporazum predviđa i saradnju na prevenciji elementarnih i tehničkih katastrofa, a to obuhvata i razmenu informacija, susrete eksperata, naučnu edukaciju i doškolovavanje i i održavanje zajedničkih vežbi.

Uz maksimalno olakšan prelazak granice za timove za spasavanje i pružanje pomoći, biće olakšan i ulazak u zemlju spasilačkih vozila, uključujući letelice i plovila, kao i lekova, što će važiti i u slučaju nepogoda i za sprovođenje zajedničkih vežbi.

Zemlja koja šalje pomoć učiniće to besplatno, i neće moći da traži nadoknadu od zemlje domaćina, uključujući i troškove za potrošenu, oštećenu ili uništenu opremu, piše u sporazumu. Zemlja koja šalje pomoć odriče se i bilo kakvih zahteva za slučaju trajnih povreda ili eventualnog smrtnog slučaja nekog od članova tima, ako se to dogodilo u okviru spasilačkog angažmana.

Poslanica Socijaldemokratske partije Austrije Petra Švimer rekla je da je dobro da se sklapaju takvi sporazumi pošto i u budućnosti treba računati sa poplavama kakve su 2014. pogodile Srbiju i Hrvatsku.

Poslanik vladajućih Zelenih David Stegmiler rekao je da je izrada sveobuhvatne zaštite od elementarnih nepogoda važan deo svake klimatske i bezbednosne politike. Pošto broj nepogoda izazvanih klimatskom krizom raste, važno je u borbi protiv te krize razmišljati solidarno, rekao je Štegmiler.  

Sporazum Austrije i Srbije potpisali su 2021. godine sadašnji kancelar, a tada ministar policije Austrije Karl Nehamer i bivši ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin. Austrijski parlament usvojio je 3. jula sličan sporazum koji je 2023. potpisan sa Gruzijom.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Parlament Austrije