Nemački kancelar Olaf Šolc i potpredsednik evropske komisije Maroš Šefčović izjavili su 19. jula u Beogradu da će iskopavanje litijuma u Srbiji biti vršeno u skladu sa najvišim svetskim ekološkim standardima i da će joj doneti velike strane investicije, ekonomske perspektive i veliki broj novih radnih mesta.

Pošto su u Beogradu potpisani Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu Srbije i EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, kao i Pismo o namerama o razvoju lanca vrednosti e-mobilnosti u Srbiji, Šolc je na konferenciji za novinare sa Šefčovičem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da će ti sporazumi doprineti smanjenju zavisnosti Evrope od drugih zemalja u oblasti održivih sirovina.

"Ti sporazumi će jačati saradnju u snabdevanju sirovinama, oni su od neprocenjive vrednosti. To je važan evropski projekat koji će doprineti da Evropa ostane suverena u svetu koji se menja, da ne bude zavisna od drugih. Moramo smanjiti našu zavisnost, moramo imati otpornu strukturu u lancima snabdevanja", kazao je Šolc.

Šolc je naveo da je Srbija donela odluku da potpiše sporazume "u važnom trenutku" i da će EU zahvaljujući kopanju litijuma u Srbiji postići postavljene klimatske ciljeve.

On je zahvalio Vučiću na pokretanju "važnog projekata i za EU i za Srbiju" i ponovio da je projekat iskopavanja litijuma "Jadar" kompanije Rio Tinto "dobar za Srbiju" i da "donosi perpsektivu razvoja za celu zemlju, ali i za ceo region".

"Rudarstvo mora da se ostvaruje uz poštovanje najviših standarda životne sredine i mi ćemo dati svoj doprinos da tako i bude. Taj projekat će stvoriti radna mesta i prosperitet, ali posle rudarstva moraju uslediti i drugi koraci u povezanim lancima proizvodnje u Srbiji, možda ne sve, ali nešto od toga", naveo je Šolc.

Navodeći da Nemačka ima stogodišnju industrijsku i rudarsku tradiciju, i da su u njenim zakonima defnisani najviši standardi u oblasti životne sredine, Šolc je rekao da će njegova zemlja svojim iskustvom, stručnjacima i ekspertizom pobrinuti da se i u Srbiji poštuju ti standardi.

O tome je, kako je rekao, razgovarao i sa šefom Rio Tinta i sa predstavnicima drugih kompanija koje su prisustvovale skupu u Berogradu. Dodao je da finansijske ustanove koje su učesnice projekta i same postavljaju kao uslov najviše ekološke standarde.

Nemački kancelar je ukazao da je reč o "evropskom projektu" i da "evropski duh ima veliki značaj za budućnost".  

"Moja ambicija je da se pobrinem da države Zapadnog Balkana postanu članice EU u doglednoj budućnosti. To je proces zasnovan na zaslugama, ali mi želimo da pomognemo da uspete u tome. To će doprineti unapređenju mira i prosperiteta u celom regionu", kazao je Šolc.

Naveo je da su potrebni dobrosusedski odnosi u celom regionu i da je važna normalizacija odnosa Srbije i Kosova, dodajući da će "učiniti sve kako bi svako od aktera doprineo da evropska perspektiva što pre postane stvarnost". "Tesna saradnja na Zapadnom Balkanu je ključ stabilnosti i blagostanja celukupnog regiona, i to je cilj koji Nemačka već više od deset godina pokušava da postigne kroz Berlinski proces", rekao je Šolc.

Šefčovič: Rudarenje litijuma otvara vrata za velike investicije

Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, zadužen za Evropski zeleni dogovor rerkao je da sporazum predstavlja korak Srbije u pravcu EU, a da će iskopavanje litijuma će otvoriti vrata najvećim stranim investicijama u istoriji Srbije.

Sa iskopavanjem litijuma počinje se, dodao je, u Srbiji jer je "najnaprednija u pripremama" iako se spremaju projekti i u Finskoj, Češkoj, Portugalu.

On je rekao da je sistem rudarenja litijuma dobro razmotren te da će i u Srbiji biti korišćene najbolje prakse.

"Današnje tehnike nude višeslojne mogućnosti kako da se rudari na ekološki održiv način. Govorimo o zatvorenim oknima, o mašinama na električni pogon, koristimo obnovljive izvore energije i učinićemo sve što možemo da izvori pijaće vode ne budu pogođeni", rekao je Šefčovič.

Odgovarajući na zabrinutosti građana Srbije u vezi iskopavanja rekao je da EU ima najsveobuhvatniji regulatorni okvir na svetu kada je reč o kritičnim materijama.

Šefčovič je rekao će BDP Srbije biti znatno povećan i da će sporazum "dovesti do dublje integracije privreda Srbije i EU".

Istakao je još da će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će imati celokupan lanac vrednosti - rudarenje, preradu i proizvodnju finalnih proizvoda od litijuma.

Vučić: EU i Nemačka najbolji garant za poštovanje ekoloških standarda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Evropska unija (EU) i Nemačka omogućavaju Srbiji najbolje garancije da će se projekat eksploatacije litijuma u okolini Loznice sprovesti po najvišim ekološkim standardima.

"Moj zadata je da štitim interese Srbije. Ako mislite da postoji bilo ko u svetu ko može nešto više ili bolje da nam garantuje, a ja ne mislim da postoji bilo ko u svetu ko je bolji od EU i Nemačke po tom pitanju. Posebno kada dobijete ovako čvrste garancije", kazao je on na konferenciji za niovinare nakon potpisivanja Memoranduma o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima između Srbije i EU.

Istakao je i da će se u svakom trenutku videti da li je dostignuti nivo zaštite životne sredine zadovoljavajući, za reke, šume i njive.

"Da li treba da ne dozvolimo šansu za razvoj Zapadnoj Srbiji? U Zapadnoj Srbiji kada pogledate od Loznice, Malog Zvornika, Krupnja, čitave Azbukovice, Ljubovije, Bajine Bašte, nemamo formalno 130.000 ljudi", kazao je on navodeći da je taj deo zemlje prazan jer nije bilo dovoljno industrije.

On je rekao da će projekat eksploatacija sporazumi koji su potpisani za Srbiju u ekonomskom smislu značiti "prekretnicu i kvantni skok u budućnost" kakav se nije mogao ni zamisliti.

Naveo je da je u potpisanom dokumentu navedena potreba EU da dobije litijum i baterije iz Srbije, "a naša da uzmemo što je moguće više u tom lancu proizvodnje do konačne proizvodnje automobila".

"Vlada Srbije i ja smo jasno rekli da najmanje 85 odsto sirovine mora da bude prerađeno u Srbiji, što znači oko 50.000 tona od 58.000 koliko je godišnje procenjeno da će se proizvoditi", kazao je on navodeći da je za to tražena i dobijena podrška

Vučić je poručio i da će Srbija po pitanju mineralnih sirovina biti pouzdan partner EU i Nemačkoj i da je u vezi sa tim poštovala sve pravne procedure.

Na pitanje da li EU može, zbog odnosa koje Srbija ima sa Kinom, da se pouzda u ono što je dogovoreno po pitanju sirovina, kao i kada je reč o drugim metalima, Vučić je naveo da se to podrazumeva.

Predstavnici Srbije i EU su 19. jula u Beogradu potpisali Memorandum o razumevanju  o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Taj dokument su potpisali ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič, u prisustvu predsednika Vučića i kancelara Šolca.

Odmah zatim potpisano je i Pismo o namerama o razvoju lanca vrednosti e-mobilnosti u Srbiji, na koji su potpis stavili ministarka privrede Adrijana Mesarović, predsednica Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso, član Izvršnog odbora KfW Group Kristijane Lajbah, direktor Međunarodne razvojne saradnje Caša Depositi e Prestiti Paolo Lombardo, izvršni direktor kompanije Mercedes-Benz Ola Kalenius i izvršni direktor kompanije Rio Tinto Group Jakob Stausholm.

Pismo o namerama su potpisali i izvršni direktor kompanije “EIT InnoEnergy” Dijego Pavia, izvršni direktor kompanije “InoBat” - Marian Boček i generalni direktor kompanije ElevenEs Nemanja Mikač. Pre potpisivanja tih dokumenata održan je Samit o kritičnim sirovinama.

Izvor: Dnevni evropski servis/Beta

Foto:  Beta