Američki ambasador u Nemačkoj za vreme (predsednika SAD Donalda) Trampa Ričard Grenel nazvao je EU i njenog komesara Tijerija Bretona "neprijateljima slobode govora" i takođe je omalovažavao način na koji Unija pokušava da smiri tenzije između Srbije i Kosova.

Na forumu EU-SAD, koji je održan 13. avgusta u Beču u organizaciji članova Trampove administracije iz vremena kada je bio američki predsednik, bio je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je inače pod sankcijama SAD i Britanije zbog separatističke politike.

Dodik je za briselski Politiko rekao da se nada da će Tramp pobediti na predsedničkim izborima u SAD u novembru. Takođe je izrazio zadovoljstvo Grenelovim rečima na skupu.

Grenel, bivši Trampov specijalni izaslanik za Balkan, omalovažava način na koji EU pokušava da smiri tenzije između Srbije i Kosova i kritikuje "ljubav" Evropljana prema "uzajamnom priznanju", umesto da se fokusiraju na podsticanje ekonomskih odnosa.

Evrokomesar za unutrašnje tržište Breton našao se pak na meti Grenelovih kritika zbog otvorenog pisma vlasniku Iksa Ilonu Masku pred njegov intervjuu sa Trampom iz koga proizilazi da bi Mask trebalo da cenzuriše potencijalno štetne sadržaje na svojoj mreži.

Zbog toga su saveznici republikanskog kandidata za predsednika SAD na forumu u Beču optužili Brisel za pokušaj da "u kineskom stilu" ogranični slobodu govora na internetu.

"Nikada ne treba da postoji vladina agencija ili entitet koji odlučuje da zaustavi neslaganje jer misli da zna šta je ispravno. Znate ko to radi? Kina", rekao je Grenel.

"Razumemo da oni (EU) nemaju istu slobodu govora i prava iz prvog amandmana kao Amerika, ali je ono što su uradili mešanje u naše izbore", rekao je Grenel brojnim novinarima u Beču dodajući da Trampovu politiku opisuju kao dezinformacije ili kao lošu ili kao negativnu.

Inače, u Bretonovom pismu se zapravo ne komentariše Trampova politika ali je iskorišćeno u Maskovom razgovoru sa Trampom.

Iz Brisela su poručili da se EU ne meša u izbore. Portparolka Komisije Ariana Podesta rekla je da se zbog toga što se nova regulativa EU o društvenim mrežama odnosi na sadržaje koje vide ljudi u Uniji ne može smatrati da se Brisel meša u političke debate zemalja koje nisu članice, preneo je Politiko.

Bretonovo otvoreno pismo Masku podržali su liberali, kojima i on pripada, i socijalisti u Evropskom parlamentu ali su narodnjaci bili mnogo manje impresionirani.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta