Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščevič rekla je za briselski portal Politiko da razume bojazni protivnika rudarskog projekta Jadar i da je o tome potreban dijalog.

U gradovima širom Srbije nedeljama se protestuje zbog projekta Jadar koji bi EU trebalo da obezbedi litijum za električna vozila.

Protivnici rudarenja u Jadru kažu da će rudnik dovesti do značajne štete po životnu sredinu i ekonomske eksploatacije a u civilnom društvu strahuju i da bi EU, zbog značaja projekta, mogla "zažmuri" na klizanje Srbije u autoritarizam.

Miščević je za Politiko rekla da su u mnogim zemljama sa nalazištima litijuma, ne samo u Srbiji, ljudi zabrinuti, da ona to razume i da je zato najvažniji dijalog.

Ona je istakla da zemlje "moraju da garantuju kvalitet i ekološku zaštitu" u trgovini robom sa EU.

"Ako ne proizvodite bateriju po standardima EU, nemate kome da je prodate", rekla je Miščević insistirajući da su sve optužbe da Jadar neće ispuniti standarde "glupost".

Komentarišući nedavno pisanje Forbsa Srbija da zemlja nije spremna da upravlja projektom Jadar, pri čemu je ključni nedostatak službenika inspekcija, ministarka je priznala da Srbija trenutno nema potrebne sisteme.

"Zato proces treba da se pripremi. Moramo da izgradimo sisteme koji su neophodni za kontrolu kvaliteta", istakla je Miščević.

Istovremeno je predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP) Srđan Majstorović rekao za briselski portal da se rudnik litijuma nigde u svetu ne nalazi u naseljenom i plodnom kraju.

On je podsetio da je mesto na kome je planiran projekat Jadar poznato po voćnjacima i da obezbeđuje trećinu vode za piće u Srbiji.

Majstorović je ukazao da protivnici rudnika brinu i da bi EU, s obzirom na značaj projekta Jadar za zemlje vodeće evropske proizvođače automobila, mogla da "progleda kroz prste" Beogradu klizanje u autoritarizam.

On je upozorio da bi Evropska komisija i članice EU zbog litijuma mogle da postanu previše popustljive prema kršenju demokratije i vladavine prava u Srbiji.

"Može se steći utisak da bi oni više voleli da Srbija ne bude u EU... Nažalost, to je 'vin-vin' situacija za EU", rekao je Majstorović za briselski portal.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta