Češki evroposlanik Ondrej Dostal, koji sada nije povezan ni sa jednom grupom u Evropskom parlamentu, najavio je formiranje nove političke porodice konzervativne levice u roku od godinu dana.

"Srećan sam što mogu da vas obavestim da 11. septembra imamo koordinacioni sastanak sa Nemcima i Slovacima" rekao je Dostal u intervjuu za Euractiv.cz misleći na tri nepovezane partije u Parlamentu koje bi mogle da formiraju novi savez.

Reč je o češkim evroposlanicima iz koalicije Dosta (Stačilo!), nemačkim iz BSW (Bündnis Sahra Wagenknećt) i slovačkim iz Smera.

Grupa u nastajanju trudi se da se distancira od napredne levice i fokusira na tradicionalnije vrednosti, poput prava radnika, mira i ekonomske stabilnosti.

"Još nećemo formirati grupu. Očekujemo da se to desi možda za godinu dana, zavisno od kolega iz drugih zemalja", objasnio je Dostal.

"Možemo bar da udružimo snage naših političkih delegacija u pogledu mišljenja o glasanju, o zajedničkim pozicijama i saradnji asistenata na stručnim pitanjima", dodao je Dostal.

U grupi bi bilo 13 evroposlanika - dva iz Dosta, šest iz BSW i pet iz Smera.

Smer je nekada bio deo grupe socijaldemokrata ali mu je članstvo suspendovano u oktobru 2023. kada je formirao koalicionu vladu sa Slovačkom nacionalnom strankom koja pripada krajnjoj desnici.

Pravila EU zahtevaju da politička grupa u Parlamentu ima najmanje 25 evroposlanika iz sedam članica. Dostal je uveren da mogu da dostignu oba zahteva.

Na pitanje Euraktiva Češka koje bi partije novi savez mogao da privuče, Dostal je samo nagovestio potencijalne partnere na "evropskom jugu".

Dostal je inače uveren da će nacionalni izbori širom Evrope dati novi podsticaj partijama konzervativne levice. Ukazao je na nedavni uspeh partije Sare Vagenkneht na izborima u nemačkim pokrajinama Saksonija i Tiringija.

Partije iz saveza konzervativne levice u nastajanju dele pozicije u ključnim oblastima. Tako kod migracija zagovaraju strožu kontrolu i BSW tvrdi da je nemačka infrastruktura prezagušena tekućim prilivom (migranata), što je stav koji dele i druge partije iz bloka.

Po pitanju Rusije i Ukrajine, savez se zalaže za diplomatska rešenja i protiv je kontinuiranih isporuka oružja Ukrajini.

Istovremeno su sve tri partije skeptične u vezi klimatske politike, posebno oko Zelenog dogovora EU koji vide kao pretnju radnim mestima i industrijama zavisnim od tradicionalnih energetskih sektora.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EP