Nemačka i dalje želi da vidi Kosovo u Savetu Evrope, ali za to postoje i neki preduslovi koji treba da budu ispunjeni, a i reč je o procesu sa mnogo učesnika, izjavila je je portparolka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Katrin Dešauer.

Dešauer je na konferenciji za novinare na pitanje da li je nemačka vlada odustala od podrške članstvu Kosova u Savetu Evrope (SE), rekla da "takvu sugestiju ne može tako da potvrdi".

"Naprotiv, pre svega je reč o tome da treba ispuniti preduslove. Želimo da vidimo Kosovo u SE. To smo u nekoliko navrata ponovili. To je ministarka spoljnih poslova (Analena Berbok) jasno rekla na sastanku šefova diplomatija Saveta Evrope u maju u Strazburu. Ali nekada su to naprosto i jako dugotrajni i naporni procesi koji treba da napreduju", rekla je portparolka.

Upitana "ko koči", ona je odgovorila: "U svakom slučaju ne mi, pošto vi praktično sugerišete da mi to više ne želimo".

Ponavljajući da vlada u Berlinu želi da vidi Kosovo u Savetu Evrope, rekla je da je to proces "sa mnogo učesnika koji to treba da omoguće, a do te tačke još nismo stigli".

"I dalje se blisko dogovaramo sa partnerima, kako u Savetu Evrope, tako i u drugim forumima unutar EU", rekla je Dešauer 16. septembra, objavljeno je na sajtu ministarstva.  

Komentarišući to što je novinar u pitanju povezao članstvo Kosova u Savetu Evrope sa Berlinskim procesom, ona je rekla da su to dva "različita aspekta".

Berlinski proces je, prema njenim rečima, proces koji je nemačka vlada pokrenula sa ciljem da zemlje Zapadnog Balkana na redovnim konferencijama postignu politički dogovor o nekim ključnim pitanjima, kako bi ubrzalo njihovo približavanje Evropskoj uniji.

"Sada još ne mogu ništa da najavljujem, ali se u redovnim izveštajima i na konferencijama težište stavlja na različite teme, a ove godine je to, primera radi, akcioni plan za zajedničko regionalno tržište. U prvom planu su uvek i neki aspekti snabdevanja, koji sada igraju jako važnu ulogu, dobrosusedski odnosi i tema mladih, odnosno omladinske razmene", rekla je portparolka.  

Kosovo je u maju 2022. zvanično podnelo zahtev za članstvo u SE, a taj zahtev je polovinom aprila ove godine podržala i Parlamentarna skupština SE. Međutim, članstvo Kosova u maju nije uključeno u dnevni red sastanaka Komiteta ministara SE u Strazburu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: SE