Vodeće zemlje Evropske unije Nemačka i Francuska, u velikoj meri prateći politiku američke administracije, zbog svojih ekonomskih interesa podilaze autoritarnom režimu u Srbiji i ignorišu zahteve srpske opozicije, a sa druge strane vrše diplomatski pritisak na Kosovo, piše 2. oktobra austrijski dnevnik Štandard.

"U novije vreme to je moglo da se vidi kada je specijalni izaslanik (Nemačke) za Zapadni Balkan, političar Zelenih Manuel Saracin najavio da bi Kosovo moglo da bude isključeno  iz regionalnog CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini, ako ne ukine zabranu na uvoz robe iz Srbije. Prema rečima Saracina, EU bi mogla da isključi Kosovo i iz jedistvenoj platnog sistema SEPA, koji je izuzetzno važan za novčane doznake iz dijaspore", piše dnevnik.

Štandard piše da se nemačka spoljna politika kreira i u kabinetu kancelara, "i to na primer od Jensa Pletnera, najvažnijeg spoljnopolitičkog savetnika kancelara Olafa Šolca".

Kurs Nemačke je "sasvim očigledno usmeren na to da se izlazi u susret Srbiji i ojača privredna saradnja, dok, na primer, nemačke diplomate vrše pritisak na Kosovo. Tu politiku u velikoj meri kreira američka diplomatija, a Nemačka je samo prati", ocenjuje se u komentaru.

Štandard piše da su "dve najvažnije zemlje EU", Nemačka i Francuska, sklopile važne ekonomske ugovore sa Srbijom, i to Nemačka o eksploataciji litijuma, a Francuska o prodaji borbenih aviona Rafal.

U međuvremenu, nastavlja Štandard, ljudi u Srbiji i dalje na ulicama demonstriraju protiv rudnika litijuma, i ukazuju da vlasti neće poštovati ekološke standarde, da cveta korupcija i da je javna uprava podređena interesima vladajuće partije.

"Ali opozicija jedva da uživa nekakvu podršku Zapada. Zato što su i EU i SAD sa Srbijom sklopile energetske sporazume", piše Štandard, dodajući da je zanimljivo da se to pravda smanjivanjem zavisnosti od Kine, a da je najveći investitor u kompaniji Rio Tinto, sa udelom od 11%, upravo kineska kompanija Aluminijum korporejšn.

List prenosi ocenu američkog stručnjaka za Balkan Danijela Servera da je "uverenje da Beograd može da se ubedi da se prikloni Zapadu naprosto glupo".

Predsednik Srbije Aleksandar "Vučić će, istina, prihvatiti novac EU i američki pritisak na njegove ekološke protivnike, ali ni jedno ni drugo ga neće navesti da odustane od svojih simpatija prema autokratama koji slično rezonuju i imaju iredentističke ambicije", ocenio je Server, a prenosi Štandard.

"I zaista nema nikakvnih naznaka da se Vučić okreće Zapadu", ocenjuje austrijski dnevnik, i kao najnoviji primer navodi dodelu visokog ordena Srbije ruskom ambasadoru u UN Vasiliju Nebenzji.  

Prema pisanju lista, jedan od jako malog broja nemačkih političara koji se usuđuju da kritikuju Srbiju je socijaldemokratski poslanik i predsednik spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Mihael Rot.

Rot je na platformi Iks napisao da "ta dodela ordena predstavniku režima koji širi teror nije samo jeftina provokacija, nego šut u stražnjicu EU, i pljuvanje po ključnim evropskim vrednostima - miru, pomirenju, slobodi i demokratiji", prenosi Štandard.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Ministarstvo spoljnih popslova Nemačke