Irska je tradicionalno jedan od najsnažnijih zagovornika proširenja Evropske unije jer je i sama svedok važnosti i prednosti članstva, ali taj proces nije bez izazova i mora da bude iskren i konstruktivan, izjavila je direktorka Evropskog pokreta u Irskoj Noel O Konel.

Članstvo u EU je fundamentalno transformisalo Irsku i sada je u mogućnosti da objasni i zastupa koristi članstva i proširenja.

"Ipak, nismo slepi na izazove koje će proširenje doneti. Irska je u grupi zemalja koje veruju da vrednosti proširenja nadmašuju izazove, ali ne možemo da ih ignorišemo", rekla je O Konel u razgovoru sa grupom novinara iz Srbije koji su bili u medijskoj poseti Dablinu u okviru projekta "Puls Evrope".

O Konel je rekla da EU mora da bude realna u pogledu reforme i poboljšanja svojih institucija i procesa odlučivanja da bi bila spremna za proširenje, da bude iskrena o izazovima koje će doneti proširenje i da se konstruktivno angažuje sa zemljama kandidatima.

"Irska će nastaviti da podržava proširenje, ali taj proces mora da bude urađen na način koji funkcioniše i za zemlje kandidate, da bude inkluzivan, konstruktivan proces, a ne nametnut odozgo", istakla je O Konel.

Prema istraživanju Evropskog pokreta u Irskoj, 57% građana te zemlje podržava proširenje.

O Konel ističe da je proširenje danas geopolitički imperativ i da će proširena, mirna, sigurna i prosperitetna Evropa doneti koristi svim građanima EU.

"Mi to u Irskoj veoma snažno osećamo zbog naše istorije i onoga što smo postigli za pet decenija našeg članstva", rekla je O Konel.

Zahvaljujući članstvu u EU, navela je O Konel, Irska je od male, siromašne zemlje sa zatvorenom ekonomijom fokusiranom na poljoprivredu, postala jedna od najbogatijih i najuspešnijih članica EU sa neverovatno visokim prilivom stranih direktnih investicija.

"Članstvo u EU omogućilo je da razvijamo mala i srednja preduzeća, da izvozimo naše proizvode i da imamo pristup jedinstvenom tržištu od 450 miliona ljudi. Kao mala nacija od 5,5 miliona ljudi, sada se takmičimo ne samo na evropskoj nego na globalnoj sceni", kazala je O Konel.

Pored ekonomskog napretka, pridruživanje evropskoj zajednici Irskoj je donelo velike društvene promene.

Šefica odseka za komunikacije u Evropskom pokretu Ašli Bredi je rekla da je Irska, u kojoj je nekada bilo zabranjeno udatim ženama da budu zaposlene u javnim službama, postala otvoreno, liberalno društvo, u kojem žene danas imaju jednaka prava kao muškarci, obrazovanje dostupno svima i legalizovane istopolne brakove.

Bredi je podsetila i da je EU igrala ključnu ulogu u postizanju mirovnog sporazuma britanskih i irskih vlasti i severnoirskih partija, kojim su 1998. godine okončani 30-godišnji sukobi u Severnoj Irskoj.

"Evropski parlament je obezbedio neutralan prostor za pregovore lidera i sporazum ne bi bio moguć bez članstva u EU", rekla je Bredi.

Irci su svesni koristi koje je pripadnost evropskoj zajednici donela njihovoj zemlji, što pokazuje i podatak da članstvo u EU danas podržava 84% stanovnika, dok je među mladima taj procenat čak 91%. Na referendumu 1973. za ulazak u tada Evropsku ekonomsku zajednicu glasalo je 83% građana.

Ipak, na pitanje da li EU ide u dobrom pravcu, 49% građana je reklo da, što pokazuje da Irci smatraju da EU mora da više sluša građane i da odgovori na njihove zabrinutosti i izazove s kojima se suočavaju.

Istraživanje irskog Evropskog pokreta pokazuje i da 47% Iraca nije zadovoljno odgovorom EU na invaziju Rusije na Ukrajinu, a još je veći procenat nezadovoljnih (64%) odgovorom Brisela na sukob Izraela i Gaze.

Iako većina Iraca (88%) smatra da je važno izaći na izbore za Evropski parlament, ove godine je glasalo tek nešto više od polovine građana (50,65%), što je za jedan procentni poen više nego pre pet godina.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Dnevni evropski servis