Evroposlanik iz Progresivne alijanse socijalista i demokrata (SD) Tonino Picula saopštio je 22. oktobra da je imenovan za stalnog izvestioca Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju.

"Danas sam imenovan stalnim izvestiteljem EP za Srbiju. U nastavku velikog iskustva koje sam stekao i uz poznavanje prilika na Zapadnom Balkanu kao i politike proširenja EU, ovo imenovanje doživljavam kao priznanje za dosadašnji rad", napisao je Picula na Instagramu.

Picula je pozdravio činjenicu da je politika proširenja ponovo u fokusu EU ali i naglasio da proces pristupanja mora biti utemeljen na ispunjavanju kriterijuma.

"Kao i uvek do sada pozdravljam i podržavam činjenicu da je politika proširenja ponovno u fokusu EU. Evidentna je veća politička podrška nego ranije, ali proces pristupanja i dalje mora biti utemeljen na ispunjavanju kriterijuma. Svaka zemlja treba da bude ocenjena individualno prema svojim rezultatima", naveo je on.

Picula je poslanik EP od 2013, od kada je i član Spoljnopolitičkog odbora (AFET). Na poziciji izvestioca za Srbiju naslediće slovačkog poslanika iz grupe Evropske narodne partije (EPP), Vladimira Bilčika.

Bio je ministar spoljnih poslova Hrvatske u vladi Ivice Račana (2000-2003), član Sabora, predstavnik Sabora u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a.

U prethodnom sazivu EP je bio izvestilac za Crnu Goru, kao i izvestilac EP za Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III), i novi Plan rasta Evropske unije za Zapadni Balkan, koji je usvojen ove godine.

Političke grupe u Evropskom parlamentu ove nedelje odlučuju o svojim stalnim izvestiocima, nakon čega će Spoljnopolitički odbor EP (AFET) objaviti spisak imena.

Prema pisanju medija, grupa Socijalista i demokrata, pored izvestioca za Srbiju imaće i za Albaniju, Evropska narodna partija dobila je pozicije izvestilaca za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, liberalna grupa Obnovimo Evropu izvestioca za Crnu Goru, a grupa Zelenih izvestioca za Severnu Makedoniju.

Izvor: Beta

Foto: Evropski parlament