Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Zagrebu Dejan Jović očekuje da novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Tonino Picula insistira na stanju demokratije, ljudskih prava, medijskih sloboda, kao i poziciji Srbije prema Rusiji.

Evroposlanik iz redova socijaldemokrata, nakon što je saopštio da je imenovan za stalnog izvestioca Parlamenta za Srbiju, pozdravio je to što je politika proširenja ponovo u fokusu EU i naglasio da proces pristupanja mora biti zasnovan na ispunjavanju kriterijuma.

Jović je podsetio da je Picula već bio angažovan na poziciji izvestioca za Crnu Goru i dodao da "tako, na neki način, baš ne iznenađuje što je sada dobio Srbiju".

"Ja mislim da on nema apriori negativan stav prema Srbiji i Srbima, međutim, verovatno će više insistirati na onome što su socijaldemokratske vrednosti, jer on pripada toj partiji i partijskoj grupaciji, a to su stanje demokratije u zemlji i s druge strane, hteće jasniju poziciju Srbije u odnosu na Rusiju. Ja mislim da su to dve glavne tačke", rekao je Jović.

Jović je za Dnevni evropski servis agencije Beta u Sarajevu rekao da misli, kada je reč o Kosovu, da Picula tu neće imati neka velika ovlašćenja, jer tu postoje posebni drugi specijalni izaslanici i pregovarači koji se time bave.

Za pitanje Kosova, prema Jovićevim rečima, možda je čak i važnije ko će biti evropski komesar za proširenje.

"Mislim da tu (oko Kosova) neće imati neku veliku ulogu", rekao je Jović koji je u Sarajevu boravio na skupu povodom desetogodišnjice Savetodavne grupe za javnu politiku Balkan u Evropi (BiEPAG) čiji je član.

Jović je rekao i da je u Crnoj Gori Picula bio jako blizak DPS i da se nekako činilo, "videlo zapravo", da bi više hteo da Milo Đukanović ostane na vlasti nego da dođe do promene.

To Jović delom objašnjava partijskom vezom i kaže da je u evropskoj politici važno da li je neki političar konzervativan ili je socijaldemokrata.

"U Srbiji baš nema neke jake socijaldemokratije, tako da mislim on neće biti toliko partijski involviran na ovu ili onu stranu. Ali sigurno će insistirati više na pitanju ljudskih prava, demokratije, medijskih sloboda i drugom, i s druge strane, taj odnos prema Rusiji, gde će hteti da se Srbija uskladi potpuno ili koliko je moguće sa EU po tom pitanju", istakao je Jović.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: DES