Venecija je 25. aprila postala prvi grad u svetu koji će turistima naplaćivati ulazak u staro gradsko jezgro, kako bi se izbegle velike gužve sa kojima se taj italijanski grad suočava u danima najvećih vikenda i praznika.

Znakovi sa informacijama o dnevnoj ulaznici od pet evra dočekaće jednodnevne posetioce već na železničkoj stanici, i oni su dužni da kupe kartu pre nego što se često zagušenim uzanim venecijanskim uličicama upute u razgledanje gradskih znamenitosti i na kanale, prenele su agencije.

Venecija već dugo pati pod pritiskom ogromnog broja turista. Ipak, gradski zvaničnici kažu da podaci o pretpandemijskom broju od 25 do 30 miliona turista godišnje nisu pouzdani, i da će novi sistem i tu pomoći da se dođe do egzaktnijih podataka.

Prošle godine, u gradu je boravilo 15 miliona turista, istovremeno, u starom gradu koji presecaju stotine kanala, živi svega 50.000 domaćih, i to uglavnom penzionera, koji gostima izdaju oko 50.000 kreveta.

Ulaznice će se naplaćivati u vremenu od 8.30 do 16.00 sati. Za sada je reč o pilot projektu koji će za početak trajati do 5. maja, a zatim praktično važiti za sve vikende do sredine jula - ukupno 29 dana.

Do kraja godine treba da bude odlučeno da li će ta regulativa biti trajno primenjena, eventualno i sa višim cenama i u većem broju dana. Jedan od ciljeva inicijative je i da se ohrabri duži ostanak posetilaca u gradu.

Naplata se ne odnosi na sve koji dolaze u Venciju i od nje su oslobođeni turisti koji ostaju više od jednog dana u Veneciji, stanovnici kopnenih okruga Margera i Mestre, osobe koje putuju na posao, deca mlađa od 14 godina i još neke kategorije za koje je napravljen izuzetak.

Neće biti posebnih kapija za ulazak, već će kontrolu u početku nasumično vršiti inspekcija. Turisti koji pokušaju da izbegnu plaćanje, moraće da plate kaznu koja će iznositi od 50 do 300 evra.

Pored ulaznica za turiste, grad je doneo odluku i da zabrani uplovljavanje velikih kruzera u lagunu i da ograniči veličinu turističkih grupa.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay