Premijer Bugarske Kiril Petkov izjavio je 23. juna u Briselu, dan posle pada njegove vlade, da nema šanse da Sofija ukine veto na početak pristupnih pregovora Severne Makedonije tokom ovog samita EU, ali je nagovestio da bi rešenje moglo da se nađe u narednim danima.

Petkov je po dolasku na sastank lidera EU i Zapadnog Balkana, pre zasedanja Evropskog saveta 23. i 24. juna, izjavio novinarima da on podržava predlog francuskog predsedavanja EU o povlačenju veta na početak pregovora sa Skopljem, ali je istakao da parlament treba da usvoji rezoluciju koja bi to omogućila.

Tek onda bi, dodao je, on mogao da preduzme korak koji bi bio održiv, bez obzira ko vlada.

Petkov je u Brisel otputovao dan pošto je njegovoj vladi izglasano nepoverenje u parlamentu, čime je zemlja ušla u novu političku krizu posle tri izbora prošle godine.

Predlog za izglasavanje nepoverenja podržalo je 123 poslanika, dok je 116 bilo protiv od 240 članova Parlamenta, objavio je potpresednik Parlamenta Miroslav Ivanov 22. juna.

Opoziciona partija desnog centra GERB podnela je zahtev za glasanje o nepoverenju prošle nedelje optužujući vladu za loše vođenje javnih finansija i ekonomske politike i nemogućnošču da obuzda rastuću inflaciju.

Protiv vlade su glasali poslanici desničarske partije GERB, liberalnog Pokreta za prava i slobode, populističe partije Postoji takav narod i prourske stranke Preporod.

Podrušku vladi dali su poslanici iz proevropske partije Nastavljamo s promenom premijera Petkova, Demokratske Bugarske, Bugarske socijalističke partije i pojedinci iz partije Postoji takav narod.

Zategnuta politička situacija posle izglasavanja nepoverenja ne pomaže u brzom rešavanju spora sa Severnom Makedonijom.

Posle pada vlade i sa verovatno novim izborima na jesen, nijedna politička partija ne želi da podrži ukidanje veta da ne bi izgubila podršku javnog mnjenja, koje se uglavnom zalaže za veto.

Lider GERB-a Bojko Borisov napisao je na Tviteru da će njegova partija podržati francuski predlog o ukidanju veta, ako u parlamentu bude glasanje o tome.

"Svi uključeni moraju da gledaju širu sliku – zaštita naše ekonomije i bezbednosti kroz proširenje", napisao je Borisov.

Petkov, koji je u decembru formirao četvoročlanu koalicionu vladu, zalagao za rešenje bilateralnog etničkog-kulturnog spora zbog koga je blokiran napredak Severne Makedonije na putu za EU.

Obećao je da će se boriti protiv korupcije i zauzeo snažan pro-NATO i proevropski stav od kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, što je neuobičajen stav za zemlju sa tradicionalno prijateljskim stavom prema Moskvi, prenosi Rojters.

Analitičari predviđaju da bi nova vlada imala neutralniju poziciju prema Rusiji.

Petkov je rekao da je rad njegove vlade bio korak ka transformaciji Bugarske u normalnu evropsku zemlju.

"Ovo glasanje je samo mali korak na dugom putu. Ono što ne razumeju da ovo nije način da se osvoji bugarski narod", rekao je Petkov posle glasanja.

Ovo je prva vlada Bugarske u skorijoj istoriji koja je pala posle glasanja o nepoverenju u parlamentu.

Zemlja se sad suočava sa mogućnošću četvrtih opštih izbora od aprila 2021, što dovodi u rizik više miliona evra EU sredstava za opravak i planove zemlje da usvoji evro 2024.

Predsednik Rumen Radev treba da zakaže prevremene izbore u roku od dva meseca i imenuje prelaznu vladu ukoliko Petkov ne uspe da prikupi većinu za novi kabinet i ako dve druge partije u parlamentu ne mogu da formiraju vladu.

Izvor: EURACTIV.com, Beta

Foto: European Union