Generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Stefano Sanino predstaviće 12. septembra pilot projekat Evropske diplomatske akademije u kome, pored članica i institucija EU, učestvuju i zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajina, Gruzija, Moldavija i Turska.

Projekat je inicirao EEAS a sprovode ga Evropski koledži u Brižu i Natolinu sa ciljem jačanja akcija EU na spoljnopolitičkom planu kroz stvaranje pravog evropskog diplomatskog korpusa.

Program koji označava novi korak ka izgradnji snažnije zajedničke evropske diplomatije i spoljne politike  počeo je krajem avgusta u poljskom gradu Natolinu.

Za devetomesečni program je izabrano 42 mladih evropskih diplomata koji će proći obuku o evropskoj spoljnoj i bezbednosnoj politici kako bi stekli veštine i kompetencije za promociju i efikasnu odbranu principa i interesa EU u svetu.

Šef evropske diplomatije rekao je ranije najavljujući inicijativu da EU treba da ima snažniji glas u svetu izazova i kompleksnih kriza i da su joj potrebne dobro obučene diplomate spremne da doprinesu svetskoj politici.

Pokretanje Evropske diplomatske akademije predložio je Evropski parlament u avgustu 2021. U predlogu je navedeno da EU mora da ima tu akademiju kako bi prevazišla sve veće probleme u kreiranju spoljne politike.

Izvor: Beta

Foto: EK