Ministri unutrašnjih poslova zemalja učesnica Berlinskog procesa sastaće se 20. oktobra u Berlinu na  poziv nemačke ministarke Nensi Fezer, u sklopu priprema za samit Berlinskog procesa koji će 3. novembra biti održan u glavnom gradu Nemačke.

Glavne teme sastanka ministara zaduženih za unutrašnje poslove i migracije biće ilegalne migracije, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i tretman povratnika iz područja koje kontrolišu džihadisti, saopštilo je nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.  

Pozvani su ministri Austrije, Bugarske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Poljske, Slovenije, Češke i Velike Britanije, kao i predstavnci Zapadnog Balkana - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije.

Na skupu u Berlinu učestvovaće i predstavnici Evropske unije, uključujući i komesarku za unutrašnje poslove Ilvu Johanson, kao i zvaničnici međunarodnih organizacija.

Berlinski proces pokrenula je 2014. godine bivša nemačka kancelarka Angela Merkel kao nastavak dotadašnjih Konferencija o Zpadnom Balkanu. Cilj procesa je da ubrza saradnju sa šest zemalja Zapadnog Balkana i integraciju tog regiona u Evropsku uniju.

Inicijativa se uglavnom fokusira na rešavanje bilateralnih i internih problema u regionu i unapređenje privredne saradnje koja bi bila temelj održivog razvoja regiona.

U okviru Berlinskog procesa svake godine se održavaju samit i niz pratećih sastanaka.

Ove godine je, pored sutrašnjeg sastanka ministara unutrašnjih poslova, za 21. oktobar planiran sastanak šefova diplomatija zemalja učesnica, a za 24. oktobar ministara energetike.

Samit šefova država ili vlada biće održan 3. novembra, navodi se na sajtu Berlin procesa.

Prvobitno je bilo zamišljeno da Berlinski proces traje do 2018. godine, kada je odžan samit u Londonu, ali su zemlje učesnice odlučile da se sastanci u tom formatu nastave.

Izvor: Dnevni evropski servie

Foto: Berlinski proces