Lideri Evropske unije saglasili su se da Bosni i Hercegovini bude dodeljen status kandidata za članstvo u EU, što su predstavnici međunarodne zajednice i zvaničnici u BiH pozdravili, uz konstataciju da BiH sada predstoji veliki reformski posao. Ipak, čule su se i ocene da političati u BiH nisu ništa učinili da ta zemlja zasluži status kandidata.

Evropski savet je 15. decembra u Briselu podržao zaključke Saveta EU, koji je 13. decembra odobrio dodeljivanje BiH statusa kandidata za članstvo u Uniji, uz očekivanje da ispuni osam uslova.

Uslovi se, između ostalog, odnose na reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i kriminala, upravljanje granicama i funkcionisanje sistema azila, kao i slobodu izražavanja i medija i usvajanje pravnih tekovina EU.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je posle sastanka Evropskog saveta da vlastima BiH sada predstoji veliki posao. "Jasno nam je da BiH pre početka konkretnih pretpristupnih pregovora još mora da sprovede značajne reforme", rekao je Šolc.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit čestitao je građanima BiH dodelu kandidatskog statusa za članstvo u EU, ali i istakao da BiH mora da ispuni svoje obećanje kao sigurna i prosperitetna multietnička država, kao i da dokaže da je u stanju da prevaziđe političku i ekonomsku disfunkcionalnost i provede reformsku agendu.

Kako je kazao, za to su potrebni odlučni političari i funkcionalne institucije, spremne da rade u interesu zemlje.

"Ovo je jedinstvena prilika za BiH. Kandidatski status je ključni korak u daljem usklađivanju BiH sa standardima i propisima EU i još jedna potvrda opredeljenosti obe strane za budućnost BiH kao članice EU porodice", prenela je Šmitove reči kancelarija Visokog predstavnika.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler takođe je čestitao građanima BiH i ocenio da je kandidatski status znak da EU "veruje u BiH i da deli njene nade za bolju budućnost".

Prema njegovim rečima, kandidatski status je i poruka političkim liderima da okrenu novu stranicu i provedu potrebne reforme, koje će doneti dobro građanima, a BiH približiti EU.

"Snažnija zaštita ljudskih prava, više poverenja, delotvorna borba protiv korupcije, funkcionalne javne institucije, jača ekonomija, bolja zdravstvena zaštita i obrazovanje. To je ohrabrenje za sve građane i građanke koji znaju da je put ka EU – put ka boljoj BiH", istakao je Satler.

"Ujedinjeni u različitosti je vodilja i osnovna vrednost EU. BiH i EU počivaju na istim temeljima – princip ’ujedinjeni u različitosti’ je naša zajednička vrednost, snaga i bogatstvo", istakao je Satler.

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u BiH Brajan Ageler izjavio je da statusa kandidata za članstvo u EU "može poslužiti kao važan podsticaj za izabrane lidere da konkretno rade na preko potrebnim, dugo odlaganim i hitnim reformama".

"Te reforme uključuju, ali nisu ograničene, na jačanje vladavine prava i dobrog upravljanja, zaštitu osnovnih prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te preduzimanju pozitivnih poteza za jačanje međusobnog poverenja, razumevanja i poštovanja između zajednica", naglasio je še misije OEBS-a u BiH.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izjavio je da je kandidatski status snažna poruka da je Zapadni Balkan na lestvici prioriteta EU i "snažna motivacija za dalji nastavak provođenja reformi, čiji je cilj poboljšanje uslova života građana BiH".

Prema njegovim rečima, Savet ministara BiH je protekle četiri godine "predano radio" na ispunjavanju zahteva za dobijanje kandidatskog statusa, ističući da su protekle tri godine bile izuzetno izazovne - od kašnjenja formiranja vlasti na nivou BiH, pandemije korona virusa do širih geopolitičkih dešavanja i nihovog uticaja na BiH.

Tegeltija je ocenio da je, uprkos tome, Savet ministara BiH uspeo realizovati značajne aktivnosti koje doprinose primeni 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, poput usvajanja sveobuhvatne Strategije upravljanja javnim finansijama, čime je finalizovan dugogodišnji proces njene izrade.

"Iako smo očekivali da će EU ranije prepoznati napore koje je BiH ulagala, svesni i da su neke zemlje dobile status kandidata bez ikakvih uslovljavanja, zadovoljan sam činjenicom da je trud BiH konačno prepoznat i da je BiH dobila zasluženi kandidatski status", rekao je Tegeltija.

Predsednik Republike Srpske i luder SNSD Milorad Dodik pozdravio je odlukuE vropskog saveta, ističući da će svim političkim akterima u BiH i entitetima predložiti da od EU do 2027. godine zatraže finansijsku podršku od 20 milijardi evra.

"To bi nam omogućilo da, uz poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma, do 2027. godine naše zakone, standarde i institucije uskladimo s onim u EU. Sve drugo je šarena laža", napisao je Dodik na Tviteru.

On je rekao da je dvadeset godina od "'velikog' solunskog obećanja o članstvu EU potrošila u praznim pričama i šarenim lažama".

SAD: Narod BiH je zaslužio kandidatski status, a političari veoma malo

Američka ambasada u BiH pozdravila je odluku EU, navodeći da narod to zaslužuje, ali da su politički zvaničnici u BiH učinili malo da to zasluže.

Ambasada je poručila zvaničnicima u novim vladama koje sada formiraju na svim nivoima u BiH da "moraju pokazati da je njihova predanost evropskoj perspektivi stvarna, usvajanjem reformi potrebnih za otključavanje prednosti statusa kandidata".

"Put prema Evropi je otvoren i vreme je da se oni koji su zaduženi za njega prihvate posla", navedeno je na Tviter nalogu američke ambasade u BiH.

I politički analitičar i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Veber izjavio je da je EU, davanjem kandidatskog statusa nagradila političare u BiH koji su poslednjih 15 godina sprečavali evropski put te zemlje.

"Naravno da je to poklon kojim je Evropska unija nagradila nerad i blokade na putu ka EU", rekao je Veber za regionalnu N1 televiziju.

On je ocenio da je BiH "preko reda" dobila kandidatski status i da je to rezultat "nametanja odluka od Evropske komisije".

"Ova odluka je, na neki način, ugurana mimo članica EU, među kojima su mnoge bile skeptične prema BiH, jer nije ispunjen ni minimum od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije", naveo je Veber. Prema njegovim rečima, "nametnut je model Ukrajine zbog geopolitičke situacije, ali je on zloupotrebljen".

"Ovim i pređašnjim ustupcima EU je samo legitimisala vladavinu etnonacionalnih vođa", smatra Veber.

Odluku Visokog predstavnika u BiH Kristijama Šmita da nametne izmene Izbornog zakona i ustavne promene u Federaciji BiH, on je nazvao "antidemokratskom intervencijom, uz podršku SAD-a". Veber smatra da je Šmitova odluka osnažila HDZ BIH, kao i "tandem HDZ-SNSD da mogu postavljati uslove".

"Vidimo da je njihova osnovna politika podrivanje ustavnog poretka po modelu labave unije. Ne znamo još na kakve ustupke je spremna 'Osmorka'", kazao je on.

Ocenio je će lideri SNSD Milorad Dodik i HDZ BIH Dragan Čović "uzeti kandidatski status kao uspeh za svoje politike, koje su posljednjih 15 godina sprečavale put ka EU".

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP