Skupština Crne Gore je za mandatara za sastav nove vlade proglasila poslanika i bivšeg diplomatu Miodraga Lekića, koga podržava parlamentarna većina. On je proglašen na osnovu spornih izmena Zakona o predsedniku Republike, kojima je skupština preuzela ustavne nadležnosti šefa države u pogledu imenovanja mandatara za sastav vlade.

Predsednica parlamenta Danijela Đurović saopštila je 29. decembra na sednici da predsednik Crne Gore Milo Đukanović nije predložio mandatara i da se time ispunjavaju uslovi iz člana 7f izmena Zakona o predsedniku Republike i konstatovala da je Lekić mandatar.

"Đukanović nije predložio mandatara pa su time ispunjeni uslovi iz izmena Zakona o predsedniku. Konstatujem da je Miodrag Lekić mandatar za sastav vlade sa potpisima 41 poslanika", kazala je Đurović.

Lekića je za premijera predložila parlamentarna većina, koju čine Demokratski front, Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA. Te opcije u zbiru imaju 41 od 81 poslanika parlamenta.

Iako je potpisao sporne izmene Zakona o predsedniku Republike, pošto ih je parlament 12. decembra drugi put usvojio, Đukanović je objavio da neće dodeliti mandat za sastav vlade Lekiću, lideru Demosa, jer ne želi da učestvuje u primeni akta koji opisuje kao "protivustavan".

Sednici parlamenta nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Lekić je zahvalio na poverenju i dodao da bi Đukanović, da je predložio mandatara, učinio Crnu Goru ozbiljnijom državom.

"Skupština ima pravo da sastavlja vlade. Ovaj zakon je još više pomogao da se to realizuje i ostajemo pri tome da je Đukanović prekršio Ustav i da je ovo bila odbrana Ustava", rekao je Lekić na sednici parlamenta.

On je kazao da "teorijski gledano, nije isključeno da vlada ne dobije poverenje, da neko ne bude zadovoljan, da odustane, ako bude projekcija trgovina koje su se dešavale i prevršile svaku meru".

Izvor: Beta

Foto: Beta/Skupština Crne Gore/Igor Sljivancanin