Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je 17. januara u Davosu da je i Zapadni Balkan ranjiva tačka u evropskoj bezbednosnoj arhitekturi i da NATO i Evropska unija na to treba da obrate pažnju.

"U regionu postoje dve osetljive tačke – Republika Srpska i sever Republike Kosovo, gde ima pokušaja da se naruši integritet ovih zemalja. Ranjiva tačka u evropskoj bezbednosnoj arhitekturi, osim Ukrajine, je i Zapadni Balkan i NATO i EU na to treba da obrate pažnju", rekao je Pendarovski na panel sednici "U odbrani Evrope" na Svetskomi ekonomskom forumu u Davosu.

Kako je saopštio Kabinet predsednika Severne Makedonije, Pendarovski je tako odgovorio na pitanje o bezbednosnim izazovima na Zapadnom Balkanu.

On je ocenio da i pored rata u Ukrajini, izazova i umnožavanja krize, ohrabruje pokazana solidarnost ne samo na evropskom nivou, već i transatlantska solidarnost koja je na nivou na kojem nije bila godinama i tu, kako je rekao, treba crpiti nadu za godinu koja je pred nama.

Prema rečima Pendarovskog, neophodno je i posle završetka rata u  Ukrajini održati evropsko, kao i transatlantsko jedinstvo i solidarnost,  dok će ako se svi okrenu svojim nacionalnim interesima to biti teško održivo.

Istakao je da demokratije moraju da se drže zajedno i da se bore za očuvanje demokratskih vrednosti, jer će u suprotnom preovladati autokratski i diktatorski režimi.

"Najvažnije je održati potpuno jedinstvo i solidarnost i nakon završetka rata u Ukrajini", istakao je predsednik Severne Makedonje Stevo Pendarovski u Davosu.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Kabinet predsednika Severne Makedonije