Predstavnički dom parlamenta BiH u Sarajevu izabrao je 25. januara većinom glasova novi Savet ministara BiH, na čelu sa Borjanom Krišto iz Hrvatske demokratske zajednice BIH.

Za ministre su glasala 23 poslanika, od ukupno njih 42. Protiv je bilo 19 poslanika, dok se niko nije suzdržao od glasanja.

Predložene ministre su dogovorili koalicioni partneri na državnom nivou - Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD),  HDZ BiH i stranke proširene probosanske koalicije okupljene oko SDP, Naroda i pravde i Naše stranke.

Svima su pripala po tri mandata, a jedan ministar, Sevlud Hurtić, dolazi iz Pokreta za državu u Republici Srpskoj.

Elmedin Konaković izabran je za ministra spoljnih poslova, Zoran Tegeltija za ministra finansija i trezora, Staša Košarac za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Davor Bunoza za ministra pravde, Edin Forto za ministra komunikacija i saobraćaja, Dubravka Bošnjak za ministarku civilnih poslova, Nenad Nešić za ministra bezbednosti i Zukan Helez za ministra odbrane.

U raspravi koja je prethodila izboru poslanici opozicionih stranaka izneli su niz primedbi na račun predloženih kandidata za nove ministre i njihove zamenike.

Poslanik Demokratske fronte (DF) Milan Dunović izjavio je da se nisu stekli formalni uslovi za imenovanje novog Saveta ministara BiH, jer ni Komisija za imenovanja ni poslanici nisu dobili podatke da li su kandidati za ministra bezbednosti Nenad Nešić i odbrane Zukan Helez prošli potrebnu proveru.

Poslanik Stranke demokratske akcija (SDA) Šemsudin Mehmedović rekao je da su predloženi kandidati "samo formalno" prošli provere, ističići da bi "jedan kandidat morao da prođe opsežne provere", ne navodeći ime tog kandidata.

Još je kazao da neki od predloženih kandidata za državne ministre "neskriveno blokiraju razvoj BiH".

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je da je prethodni Saziv ministara BiH bio najlošiji od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a da će, s ozbirom na kandidate, ovaj biti još gori.

Poslanik stranke "Za nove generacije" Zlatko Miletić rekao je je da neće podržati novi Savet ministara BiH, posebno problematičnim navodeći provere kandidata koje je izvršila Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

"Ja ne verujem u te izvršene provere… Kod nas nije problem kad jedan od predloženih ministara koristi Skaj aplikaciju, pa to nestane, pa se pojavi…", naveo je Miletić, aludirajući na kandidata za ministra bezbednosti BiH Nenada Nešića (DNS).

On je imao primedbe i na imenovanje Staše Košarca (SNSD) za ministra spoljne trgovine i turzima, koga je bivša supruga javno ranije optužila za nasilje u porodici.

"Kriminal se preseljava u najviše institucije BiH. Što si veći kriminalac, a što si više u vlasti, ti si veći baja i mangup. Još sve to mora da se vidi i na društvenim mrežama", kazao je Miletić.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopštila je ranije da je proverila svih devetnaest kandidata za ministre i zamenike ministara u Savetu ministara BiH i utvrdila da svi oni ispunjavaju uslove za imenovanja na te funkcije.

"Na osnovu naših službenih evidencija i na osnovu dostavljenih podataka u obrascima, utvrđeno je da svi predloženi kandidati ispunjavaju uslove za kandidaturu na funkciju ministra i zamenika ministra", saopštio je CiK, navodeći da je izveštaj o kantidatima dobio od Agencije za prevenciju korupcije i ostalih tela nadležnih tela za dalje provere.

Izvor: Beta

Foto: Parlamentarna skupština BiH