EU pozdravlja to što je jasan strateški pravac Albanije članstvo u EU i ukazuje na značaj daljeg napretka reformi i konsolidovanja njihovog sprovođenja u interesu albanskih građana, saopštio je 16. marta Savet EU posle 12. sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Albanija.

Sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Albanija, koji je prvi put održan u Tirani, predsedavao je Visoki predstavnik EU Žozep Borel, Evropsku komisiju je predstavljao komesar za proširenje Oliver Varheji a delegaciju Albanije predvodio je premijer Edi Rama.

Albanija je pohvaljena za kontinuirano stoprocentno usklađivanje sa Zajednilčkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući sa restriktivnim merama zbog ruske agresije na Ukrajinu. "To je snažan izraz albanskog strateškog izbora i mesta u zajednici vrednosti", naveo je Savet.

U saopštenju Saveta EU ukazuje se na dobar napredak u sprovođenju sveobuhvatne reforme pravosuđa koji treba da se nastavi. Takođe se ukazuje da Albanija mora da intenzivira napore radi postizanja boljih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući na visokom nivou.

EU, kako se navodi, ohrabruje Albaniju da usvoji i sprovodi mere koje su na čekanju, posebno u oblastima manjina, slobode izražavanja i medijskih sloboda, prava vlasništva, kao i zaštite ličnih podataka.

Istovremeno je EU pozdravila dobru saradnju sa Albanijom u rešavanju zajedničkih izazova na polju migracija i bezbednosti i ohrabruje Tiranu da dalje usklađuje svoju politiku viza sa viznom politikom EU.

U saopštenju se ukazuje i na značaj rešavanja problema neosnovanih zahteva za azil albanskih građana.

Navodi se i da Albanija usklađuje svoje zakone i kapacitete sa standardima EU i dodaje da su potrebni dalji napori radi ukupne pripremljenosti za usvajanje i sprovođenje pravnih tekovina EU.

Vlasti, političke partije i svi segmenti društva Albanije pozvani su da na adekvatan način komuniciraju sa javnošću o evrointegracijama i pomoći EU.

Učesnici sastanka takođe su pozdravili kontinuirano konstruktivno angažovanje Albanije u regionalnoj saradnji.

Zvaničnici EU iz Albanije putuju za Skoplje gde će se 17. marta održati 16. Savet za stabilizaciju i pridruživanje EU-Severna Makedonija.

Biće to prvi sastanak Saveta za ŠP EU-Severna Makedonija u Skoplju.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Twitter