Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je 17. marta da je njegova vlada snažno fokusirana na sprovođenje reformi i "dinamizaciju" pristupnih pregovora da bi Severna Makedonija u 2030. bila potpuno spremna za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

U Skoplju je održan 16. sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Severna Makedonija - EU, kojem su kopredsedavali Kovačevski i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, a Evropsku komisiju je predstavljao komesar za proširenje Oliver Varheji.

Kovačevski je na početku sastanka rekao da je "posle brojnih izazova na putu ka članstvu u EU Severna Makedonija prošle godine, političkom hrabrošću konačno napravila istorijski iskorak i započela pristupne pregovore koji označavaju početak nove kvalitativne faze u odnosima sa EU".

"Potpisali smo prvi zvanični sporazum sa Fronteksom na makedonskom jeziku - zajedno sa ostala 24 zvanična jezika u EU, kao prvi takav zvanični sporazum Severne Makedonije i EU, što je jasna potvrda zaštite naših identitetskih odrednica", rekao je premijer.

Vlada u Skoplju, kako je rekao, snažno radi na sprovođenju neophodnih reformi, posebno u delu vladavine prava i na unapređenju dobrosusedskih odnosa kroz razvoj dijaloga zasnovanog na međusobnom uvažavanju, u duhu evropskih vrednosti.

"Uz punu posvećenost reformskoj agendi i dinamizaciji pregovaračkog procesa, Vlada je postavila ambiciozan cilj: da Severna Makedonija bude u potpunosti spremna da preuzme obaveze članstva u EU do kraja 2030. godine, kako bi mogla postati članica do početka sledećeg budžetskog perioda Unije", rekao je Kovačevski.

Ukazao je da je "brutalna invazija Rusije na Ukrajinu duboko promenila geopolitičku realnost" i "Severna Makedonija se odmah i nedvosmisleno pridružila jednoglasnoj osudi EU i međunarodnih partnera neopravdane i ničim izazvane agresiju na suverenu državu i prema svojim mogućnostima pruža humanitarnu, vojnu i diplomatsku pomoć".

"Republika Severna Makedonija se pridružila svim restriktivnim merama koje je EU uvela Ruskoj Federaciji, uključujući i one uvedene 2014. godine kao rezultat aneksije Krima, što je dovelo do stopostotnog usklađivanja sa stavovima EU u delu zajedničke spoljne i bezbednosne politike", rekao je Kovačevski.

Tim korakom Skoplje je, istakao je premijer, ponovo potvrdilo posvećenost evropskim vrednostima i principima spoljne politike EU, potvrđujući partnerstvo sa EU i stratešku evropsku orijentaciju.

EU je pohvalila Severnu Makedoniju za potpuno i kontinuirano uskladjivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mere.

"To je snažan pokazatelj strateškog izbora Severne Makedonije i njenog mesta u zajednici vrednosti", saopštio je Savet EU posle sastanka SSP-a.

Severna Makedonija, dodaje se u saopštenju, treba da nastavi reforme čiji je cilj nezavisno, profesionalno i transparentno pravosuđe.

"Dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja ostaju suštinski element procesa proširenja, kao i Procesa stabilizacije i pridruživanja", saopštio je Savet EU i dodao da treba sprovesti postojeće bilateralne sporazume, uključujući Prespa sporazum Skoplja i Atine i Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji Skoplja i Sofije.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji je stupio na snagu 1. aprila 2004. godine, okvir je za ugovornih odnosa do pristupanja Severne Makedonije Evropskoj uniji.

Izvor: Beta, Dnevni evropski servis

Foto: Beta/Vlada Severne Makedonije