Austrijski šef diplomatije Aleksander Šalenberg predstaviće 23. juna na Evropskom forumu Vahau (Wachau) "Prijatelje Zapadnog Balkana", grupu članica EU koje se zalažu za ubrzavanja pristupanja regiona Uniji.

Zajedno sa Grčkom, Italijom, Hrvatskom, Slovačkom, Slovenijom i Češkom, Austrija namerava da približi zemlje Zapadnog Balkana EU i pre stvarnog članstva.

Kako je saopštilo austrijsko ministarstvo spoljnih poslova, grupa "Prijatelji Zapadnog Balkana" namerava da  "napokon nešto dosledno sprovede" kada je reč o proširenju EU na region.

Polazna tačka inicijative je 20. godišnjica samita u Solunu, kada je osnažena evropska perspektiva regiona.

"EU mora napokon odlučno da napreduje sa procesom proširenja u Jugoistočnoj Evropi (JIE)", saopštilo je austrijsko ministarstvo. "Uz svo ispravno fokusiranje na Ukrajinu, EU ne sme da izgubi iz vida države JIE", dodaje se.

Šalenberg planira da svoju inicijativu "Prijatelji Zapadnog Balkana" predstavi na forumu koji se održava u benediktinskom manastiru Getvajg (Göttweig). Forum je počeo 22. juna i traje do 24. juna.

Inicijativa će biti predstavljena na okruglom stolu o proširenju na kome će, prema programu skupa, biti i ministri spoljnih poslova Hrvatske, Češke i Slovačke.

Ministri spoljnih poslova iz grupe "Prijatelji Zapadnog Balkana" planiraju da potpišu deklaraciju iz Getvajga, koja će biti usvojena na Formu.

U deklaraciji se, prema navodima austrijskog ministarstva spoljnih poslova, zahteva da se Zapadni Balkan u smislu "ubrzane i postepene integracije" uveže sa EU i pre punog članstva.

"Upravo u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu u interesu EU mora biti da u spoljnoj i bezbednosnoj politici puno tešnje sarađuje sa partnerima sa Zapadnog Balkana", navodi se.

"Grupa prijatelja želi da da ritam za region za koji već 20 godina govorimo da će biti deo EU porodice", rekao je Šalenberg dodajući da je Zapadni Balkan okružen zemaljama EU i da bez njega EU nije potpuna.

"Sada je vreme da na naše reči konačno uslede i dela... Ako šaljemo signal našim susedima na Istoku, moramo da budemo svesni i svoje geopolitičke odgovornosti prema jugoistoku Evrope", rekao je Šalenberg.

Austrijski ministar evropskih i spoljnih poslova inicijativu "Prijatelji Zapadnog Balkana" predstavio je krajem aprila u Rijeci na trilateralnom radnom sastanku sa kolegama iz Slovenije i Hrvatske Tanjom Fajon i Gordanom Grlićem Radmanom.

Na tom sastanku, kako je objavljeno na sajtu austrijskog ministarstva, fokus razgovora bio je na ruskoj agresiji na Ukrajinu i njenom destabilišućem potencijalu za Jugoistočnu Evropu.

Tema je bilo i ubrzavanje pristupanja Zapadnog Balkana EU i austrijski ministar je u tom cilju predstavio svoju inicijativu za okupljanje "neformalne grupe članica EU koje isto misle" o pitanju proširenja i regionu.



Prema programu Evropskog forumu Vahau, na skupu će 22. juna biti i ministarka pravde Srbije Maja Popović.

Poslednjeg dana Foruma na skupu će govoriti i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, premijerka Italije Đorđa Meloni, predsednik Bugarske Rumen Radev.  

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto:Beta, Vahau