Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je 10. jula u Beogradu da u "fokusu delovanja" Srbije i Crne Gore treba da budu teme koje dve strane zbližavaju, a da treba "smislenije" prilaziti temama koje ih udaljavaju.

"Ovom posetom se okreće novi list u našim odnosima. Crna Gora je prijatelj Srbiji i Srbija je prijatelj Crnoj Gori. Treba da prilazimo temama koje nas udaljavaju na smisleniji način stavljajući se u cipele jedni drugima", rekao je on novinarima nakon sastanka sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

On je dodao da je Srbija najvažniji ekonomski partner i najveći investitor u Crnoj Gori, a da su srpski državljani najbrojniji turisti u toj zemlji, ali da je neophodno unaprediti diplomatske odnose.

"Posebna odgovornost je na nama državnicima da te odnose ne samo da ne remetimo, kako je često bio slučaj u prošlosti, nego da ih zaista unapređujemo zbog benefita građana i privreda. Složili smo se da je u tom smislu neophodno imenovanje ambasadra", rekao je.

Njegova zemlja će imenovati ambasadora u Srbiji odmah po formiranju nove vlade, dok je od Vučića dobio uveravanja da će Beograd to učiniti vrlo brzo.

Milatović je istakao i da dve zemlje nemaju zajedničke granične prelaze, da platni promet predstavlja "ozbiljnu barijeru", a nikada nije održana zajednička sednica dve vlade.

"Sve su to razlozi koji nas obavezuju da imamo prijateljske odonse uz puno uvažavanje čak i kad na neke teme nemamo isto mišljenje, a ima ih dosta", rekao je i dodao da je su on i Vučić "u otvorenom razgovoru pokazali želju" da sve ove stvari konačno reše.

Razgovarali su, rekao je, i o infrastrukturnim projektima koji će približiti privrede dve zemlje.

Predsednik Crne Gore rekao je i da dve zemlje dele zajednički evropski cilj, da čvrsto veruje da integracija u EU nema alternativu, ali i pozdravio sve ekonomske inicijative sa Zapadnog Balkana.

Predsednik Crne Gore izjavio je, odgovarajući na pitanje o izručenju bivšeg funkcionera Svetozara Marovića Crnoj Gori, da je ta tema pomenuta u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Ja sam izneo to u našem razgovoru. Moje mišljenje je da svako ko je krivično kažnjen u Crnoj Gori, uključujući i Marovića, treba izrečenu kaznu da odsluži. To pitanje sam stavio na sto i dobio uverenje da će se Srbija odgovorno poneti povodom toga", rekao je Milatović.

Milatović je u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Srbiji, a poslednji crnogorski predsednik koji je boravio u poseti Srbiji bio je 2016. godine Filip Vujanović.

Prethodni predsednik Crne Gore Milo Đukanović u više je navrata posećivao Srbiju, ali uvek na funkciji premijera, poslednji put 2013.

Crna Gora iskreno podržava dijalog Beograda i Prištine

Predsednik Crne Gore izjavio je i da je deeskalacija tenzija na Kosovu prioritet i u Crnoj Gori.

"Važno je da se tenzije na severu Kosova stave pod kontrolu i da dođe do deeskalacije. To je prioritet na Kosovu i u Srbiji, ali i u Crnoj Gori", rekao je on-

Pozdravio je napore Beograda da dođe do deeskalacije, dodao da je Vučić uradio dosta da do deeskalacije dođe, ali da je "za tango potrebno dvoje".

"To sve utuiče na sve nas i zaista iskreno i prijateljski podržavamo dijalog, želimo sve najbolje i da se okonča na korist i Beograda i Prištine, ako je to moguće", rekao je.

Vučić: Nećemo Crnoj Gori da stanemo ni na senku

Predsednik Srbije izjavio je u da je njegov sastanak s crnogorskim predsednikom potvrda da su jačanje "saradnje i što tešnji odnosi od ogromnog međusobnog značaja" i da su razgovarali "na način koji gradi poverenje iako se o nečem slažu, a o nečem ne".

"Želim da postupno dođemo do boljih odnosa. Za nas Crna Gora nije važan partner samo zbog ekonomije, već i tradicionalnih bliskih odnosa", rekao je Vučić i podsetio da brojni Srbi žive u Crnoj Gori, a Crnogorci u Srbiji.

Vučić je rekao da "u Crnoj Gori postoje mnogi koji se trude da podignu neki strah od Srbije, da kažu kako je Srbija ta koja nešto traži i očekuje od Crne Gore".

"Ja sam rekao da u onom u čemu želite da učestvujemo, mi ćemo učestovati, u čemu nećete mi nećemo. Na senku da vam stanemo nećemo, ne pada nam na pamet da od bilo koga tražimo bilo šta što neko drugi ne želi", rekao je Vučić.

Naveo je da su "razgovarali na civilizovan, normalan način koji treba da gradi poverenje između nas, ali i naših državnih institucija u budućnosti".

Vučić je rekao i da očekuje da "posle mnoog vremena", u naredna dva do tri meseca bude održana zajednička sednica vlada dveju država što bi, kako je ocenio, bio veliki pomak napred u odnosima Beograda i Podgorice.

Izvor: Beta

Foto: Beta