Evropska unija izrazila je nepodeljenju podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao ujedinjene i suverene zemlje, i istovremeno pozvala političke aktere u BiH da se uzdrže od provokativne retorike i retorike koja stvara podele, uključujući i one koja dovodi u pitanje suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet zemlje

U Zaključcima posle petog sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-BiH, koji je održan 19. jula uveče, EU je pozvala na prestanak glorifikacije ratnih zločinaca, a političke aktere da aktivno rade na pomirenju.

U delegaciji BiH na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje bili su predsednica Saveta ministara BiH Borjana Krišto (HDZ), ministar odbrane BiH Zukan Helez (SDP) i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD).

EU je u saopštenju pozdravila dodelu BiH statusa kandidata za članstvo u EU, kao i formiranje izvršnih i zakonodavnih vlasti na državnom i entitetkom nivou posle opštih izbora 2. oktobra 2022. godine i reforme koje su do sada preduzete.

Istovremeno, izražena je duboka zabrinutos zbog "zakonodavnih inicijativa i najava iz Republike Srpske koje su suprotne evropskom putu BiH, uključujući secesionističku retoriku koja dovodi u pitanje ustavni poredak zemlje".

"Eu je izrazila žaljenje zbog usvajanja zakonodavstva u RS o neprimenjivanju odluka ustavnog suda BiH u  tom entitetu. Ti zakoni nemaju pravnu osnovu", navela je EU, pozivajući entitetske parlamente da što pre popune upražnjena mesta u ustavnom sudu kako bi se obezbedilo njegovo neometano funkcionisanje.    

U zaključcima, EU je pozdravila uspostavljanje pukta za saradnju sa Europolom sa nekoliko godina kašnjenja, i ujedno pozvala BiH na hitno usvajanje zakona protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Pozdravljen je i napredak u upravljanju ilegalnim migracijama i ocenjeno da BiH mora da unapredi svoje zakonodavstvo u oblasti azila, da sklopi statusni sporazum sa evropskom graničnom službom Froonteks i da se uskladi sa viznom politikom EU.

EU je pozdravila i usvanje akcionih planova za integraciju Roma i o pravima LGBT zajednice, ali je naglasila i da jedan od ključnih prioriteta ostaje stvaranje sigurnog okruženja za delovanje civilnog drušstva, tako što će se postovati evropski standardi slobode udruživanja i slobode okupljanja.

U saopštenju je izražena ozbiljna zabrinutost zbog zakonodavne inicijative u RS da se kriminalizuju kleveta i uvreda i targetira civilno društvo.

EU je ponovo naglasila važnost garantovanja slobode izražavanja, okupljanja, i udruživanja, kao i zaštite i inkluzije  ranjivih grupe, i da se obezbedi inkluzivno i kvalitetno obrazovanje za sve.

Pozdravljajući aktivno učešće BiH u regionalnoj saradnji, uključujući i jedinstveno regionalno tržište, EU je pozvala BiH da ratifikuje  i preostali ugovor o mobilnosti.

Borel traži da se prekine potkopavanje poretka BiH, upozorava na posledice

Visoki predstavnik EU Žozep Borel izjavio je 19. jula uveče posla sastanka Saveta da su potezi vlasti Republike Srpske, kao i odluke i zakoni koje je u poslednje vreme donela Narodna skupština RS, suprotni evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i da se njima izoluje sama Republika Srpska.

"Potkopavanje poretka Bosne i Hercegovine se mora odmah završiti i to bi moglo imati ozbiljne posledice", kazao je Borel posle sastanka Veća za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije, kojoj je prisustvovala i delegacija Saveta ministara BiH.

Narodna skupština RS je nedavno usvojila zakone o nespšrovođenju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika na prostoru tog bosanskohercegovačkog entiteta.

On je pozvao i na prestanak veličanja osoba presuđenih za ratne zločine jer, kako je rekao, tome nema mesta u Evropi.

Borel je rekao da je sa delegaciijom Saveta ministara imao "intenzivan razgovor", pohvalivši rad predsedavajuće Saveta ministara BiH Borjane Krišto (HDZ BiH) i napore Saveta ministara pod njenim vođstvom da dođe do konstruktivnog dijaloga i ubrzanja ekonomskih reformi.

Dodao je da EU vidi i koliko se radi na unapređenju bezbednosne i spoljne politike BiH, jer je, kako je kazao, skoro potpuno usklađena sa EU.

"Sada ste na 94 posto usklađenosti", naveo je Borelj.

Delegacija BiH nije posle sastanka uspela da usaglasi zajedničku izjavu.

Predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto istakla je u razgovoru sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom da Savet ministara BiH čini sve da se ispuni 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Krišto je naglasila da evropski put BiH nema alternativu i da svi nivoi vlasti u BiH aktivno sprovode reforme kako bi ubrzali integracijske procese, saopšteno je iz Saveta ministara BiH.

Krišto očekuje da će BiH otvoriti pregovore o članstvu do kraja 2023. godine, dodavši da napredak BiH uveliko zavisi od jačanja i unapređenja međusobnog poveranja, unutrašnjeg dijaloga i konsenzusa legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda oko najvažnijih unutrašnjih političkih pitanja u vezi sa sprovođenjem odluka Ustavnog suda BiH i presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Za to će, kako je ocenila, biti potrebne ograničene izmene Ustava BiH i izbornog zakonodavstva.

Pre sastanka sa Boreljom, Krišto se u Briselu sastala sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejijem, sa kojim je razgovarala o EU integracijama i regionalnim pitanjima.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) izjavio je u Briselu da neće potpisati zajedničku izjavu Bosne i Hercegovine sa EU, jer tekst nije prihvatljiv za Republiku Srpsku.

Košarac je iz Brisela za Radio-televiziju RS (RTRS) rekao da RS podržava EU integracije, a da "onaj ko blokira projekte u RS i zagovara sankcije, zapravo podriva EU".

Izvor: Dnenvi evropski servis/Beta

Foto: EEAS Twitter