Misije UN i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u BiH, Kancelarija Saveta Evrope (SE) u Sarajevu i Delegacija EU u BiH izdali su zajedničko saopštenje u kojem su izrazili izuzetnu zabrinutost zbog činjenice da je parlament Republike Srpske (RS) usvojio zakon kojim je ponovo kriminalizovana kleveta u tom entitetu u BiH.

"Sloboda izražavanja je osnovno pravo i osnovna evropska vrednost. Ovaj korak je protivan međunarodnim obavezama BiH u oblasti ljudskih prava i nije u skladu sa evropskim putem BiH, niti sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije", naglašeno je u saopštenju.

Dodaje se da usvojeni zakon posebno nije u skladu sa ključnim prioritetima koji se odnose na povoljno okruženje za civilno društvo i slobodu izražavanja.

"Tamo gde postoje krivični zakoni o kleveti, oni rizikuju da budu zloupotrebljeni protiv novinara, branilaca ljudskih prava i drugih aktera civilnog društva za obavljanje svoje legitimne uloge da istražuju i informišu javnost o pitanjima od javnog interesa, što je od suštinskog značaja za funkcionisanje svakog demokratskog društva", navodi se u tekstu.

Usvojeni zakon o kriminalizaciji klevete, ocenili su, nepoželjan je i nesporno veliki korak unazad u zaštiti osnovnih prava i narušavaju efikasno funkcionisanje demokratije u Republici Srpskoj.

Dalje su podsetili na preporuke koje su dala tela UN, OEBS i Saveta Evrope i mehanizmi za ljudska prava kojima su pozvali vlasti RS da ne kriminalizuju klevetu ponovo, već da, umesto toga, pitanje klevete rešavaju kroz poboljšanu medijsku regulativu i zaštitu u okviru građanskog prava.

"Nastavićemo da pružamo punu podršku svakoj konstruktivnoj i sadržajnoj diskusiji ili procesu o tome kako dalje uskladiti zakonodavstvo u celoj BiH sa međunarodnim standardima ljudskih prava na koje je država zakonski obavezana", navedeno je u zajedničkom saopštenju tih međunarodnih organizacija.

Najavili su i aktivnu podršku radu odgovornih i nezavisnih medijskih aktera i organizacija u RS.

Narodna skupština RS 20. jula je usvojila izmene Krivičnog zakona prema kojima se kleveta ponovo tretira kao krivično delo za koje su predviđene novčane kazne, ali i kazne zatvora.

Izvor: Beta

Foto: banjaluka.rs.ba