Evropska komisija 3. avgusta je izabrala 159 projekata za finansiranje iz programa Erazmus+ Izgradnja kapaciteta za visoko obrazovanje kojim se podstiču modernizacija i kvalitet visokog obrazovanja širom sveta.

Izabrani su projekti koji za cilj imaju podršku međunarodnoj saradnji u visokom obrazovanju, unapređenje obrazovnih sistema i jačanje rasta i prosperiteta na globalnom nivou, saopštila je Komisija.

Kroz odabrane projekte 2.500 aktera iz visokog obrazovanja iz gotovo 130 zemalja zajedno će raditi na modenizaciji i internacionalizaciji visokog obrazovanja.

Iz ukupnog budžeza za 2023. od 115,3 miliona evra finansiraće se unapređenje spremnosti za digitalno obrazovanje na Zapadnom Balkanu, jačanje preuzetničkih veština žena u Centralnoj Aziji, nastavni planovi i programi za plavu ekonomju na južnom Mediteranu...

EU je ove godine odredila i pet miliona evra dodatne podrške za Ukrajinu za podsticanje velikih Erazmus+ projekata za univerzitete radi jačanja digitalnog okruženja za visoko obrazovanje.

Četvorogodišnji projekat DigiUni razvijaće digitalnu platformu visokih performansi za ukrajinske univerzitete, što će biti od posebnog značaja za studente koji su napustili zemlju ili su interno raseljeni.

Erazmus+ Izgradnja kapaciteta za visoko obrazovanje je deo šireg niza akcija za podsticanje razmene studenata i osoblja i podršku saradnji u obrazovanju Evrope i sveta.

Te međunarodne aktivnosti, kako je navela Komisija, zasnovane su na partnerstvu institucija i zainteresovanih aktera iz 27 članica EU i šest pridruženih zemalja s jedne i drugih regiona u svetu s druge strane.

Zemlje pridružene Erazmusu+ su Island, Lihtenštajn, Norveška, Severna Makedonija, Srbija i Turska.

Program Erazmus+ nastao je pre 36 godina i u njemu je do sada učestvovalo gotovo 13 miliona ljudi.

Procenjeni ukupan budžet programa za 2021-2027. je 26,2 milijarde evra a fokus mu je na socijalnoj inkluziji, zelenoj i digitalnoj tranziciji i promovisanju učešća mladih u demokratskom životu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta