Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je 25. avgusta da je "racionalni optimista" da će biti usvojene ustavne izmene kojima će Bugari kao manjinski narod biti uvršteni u makedonski Ustav, što je uslov za pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

"Verujem u ostvarenje tog cilja i radim na tome da se ostvari", rekao je Kovačevski na konferenciji za novinara sa visokim američkim funcionerom Gabrijelom Eskobarom, odgovarajući na pitanje da li će ustavne izmene biti donete u predviđenom roku, do novembra.

"SAD su bile, jesu i biće uz nas tokom svih procesa ključnih za demokratski napredak zemlje... i najveći su pobornik ostvarenja dva ključna strateška cilja: članstvo u NATO koje smo postigli i ono što sledi, članstvo u EU", rekao je premijer.

Eskobar, koji je od četvrtka u dvodnevnoj poseti Skoplju, istakao je da SAD smatraju Severnu Makedoniju pravim prijateljem i da je žele u EU, a na tom putu može da računa na podršku Vašingtona.

"Mi smo najentuzijastičniji podržavatelji da postenete formalni član EU", rekao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD novinarima posle sastanka s Kovačevskim kada je, kako je rekao, "potvrđeno očekivanje da će Severna Makedonija, posle ulaska u NATO, postati i članica EU, a čvrsta je podrška SAD za to".

Eskobar se 25. avgusta u Ambasadi SAD sastaje i s liderom makedonske opozicione partije VMRO DPMNE Hristijanom Miskoskim, koji je čvrst protivnik ustavnih izmema, a bez poslanika njegove partije ih nije moguće usvojiti.

Upitan o tom sastanku s liderom opozicije Mickoskim koji je rekao da nije spreman da trpi torturu i pritiske da pristane na ustavne amandmane, Eskobar je uz osmeh rekao da nije došao zbog toga.

"Neću ovde nikoga podvrći torturi. Želim da jasno stavim do znanja da SAD ne biraju vlade zemljama NATO, ali izosimo šta očekujemo i jedino o čemu ću govoriti je isto što i svima drugima u regionu: da SAD kao prirodne partnere vide one koji su posvećeni evropskim integracijama, NATO i borbi protiv korupcije. Želim da to bude jasna poruka", rekao je Eskobar.

Visoki funcioner Stejt departneta se 24. avgusta, prvog dana dvodnevne posete Skoplju, sastao sa predsednikom Stevom Pendarovskim kome je takođe rekao da Vašington očekuje da će Severna Makedonija nastaviti put ka punopravnom članstvu u EU.

Kabinet predsednika Severne Makedonije je saopštio da je na tom sastanku potvrđena podrška SAD evropskim aspiracijama Severne Makedonije.

Predsednik Severne Makdonije je, dodaje se, istakao je značaj podrške koju SAD pružaju za postizanje strateških ciljeva njegove države.

"U tom pravcu, na sastanku se razgovaralo o narednim koracima koje Severna Makedonija treba da preduzme kako bi napredovala u procesu evropskih integracija" navodi se i dodaje da je "bilo reči i o situaciji u širem regionu u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu".

U makedonskom Sobranju počela je procedura za usvajanje ustavnih amandmana za uključivanje Bugara u Ustav kao manjinskog naroda, što je uslov da Severna Makedonija održi drugu međuvladinu sednicu i nastavi pregovore sa EU, koje je formalno počela u julu prošle godine početkom jednogodišnjeg "skrining procesa".

Plenarna sednica Sobranja o Predlogu Vlade Severne Makedonije za pristupanje izmeni Ustava počela je 18. avgusta, ali vladajuća koalicija i dalje za ustavne amandmane nema neophodnu podršku VMRO DPMNE, bez koje je nemoguća dvotrećinska većina od 80 poslanika u parlamentu sa 120 mesta.

Dnevni red je usvojen sa 70 glasova "Za", a pošto je rasprava završena, predsednik Skupštine Talat Džaferi je glasanje odložio do obezbeđivanja dvotrećinske većine.

Za usvajanje Predloga pristupa izmeni Ustava, koji je jedina tačka 123. sednice, mora da glasa minimum 80 narodnih poslanika i to je prva od ukupno tri faze ustavnih izmena.

Izvor: Beta

Foto: Vlada Severne Makedonije