Austrijska ministarka za Evropu Karoline Edštadler rekla je da se njena zemlja zalaže za integraciju zemalja kandidata u Evropsku uniju u fazama, tako što bi im se i pre formalnog članstva omogućilo da "sede za stolom EU" i učestvuju u dijalogu, iako još ne bi imale pravo glasa.

Edštadler je u intervjuu za austrijski državni radio 30. avgusta ocenila da je sada pravo vreme za takvu promenu u procesu proširenja EU.

Ona je podsetila da su ona i šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg još ranije iznosili takvu ideju, ali je ocenila da je sada trenutak da se to sprovede.

"Živimo u vrlo izazovnom vremenu, doživljavamo rat na evropskom tlu. Kada je, ako ne sada trenutak da se proces proširenja Unije reformiše. Vreme je za velike ideje i da se shvati da i stanovništvo mora da bude deo toga", rekla je Edštadler.

Prema njenim rečima, Zapad već godinama prati evrointegracije Zapadnog Balkana "gde mnogo toga zapinje", a gde sada "korak po korak čak postoji i okretanje" od evropskog puta.

Cilj evrointegracija, naglasila je, ostaje punopravno članstvo, ali je to dug put prepun "bolnih reformi".

"Ne možemo očekivati da se to desi od danas na sutra", rekla je ministarka, ocenjujući da bi postepena integracija bila i nagrada za težak posao koji zemlje kandidati moraju da obave.

Postepena integracija zemalja kandidata, uključujući i Moldaviju i Ukrajinu, učinila bi da one imaju osećaj da već učestvuju u kreiranju evropske politike, iako još nemaju pravo glasa, rekla je Edštadler.

Upitana kako bi to moglo da izgleda u praksi, austrijska ministarka je rekla da su pregovori sa EU strogo formalni proces koji se odvija po klasterima.

Kada neka zemlja zatvori neki klaster, a primer iz oblasti nauke ili obrazovanja, treba joj omogućiti i da u EU učestvuje u razgovorima o toj temi, pojasnila je Edštadler.

Ona je rekla da je, iz njenog iskustva, 2020. i 2021. godine malo lidera u EU stvarno podržavalo proširenje, ali da je to danas za većinu "stvar zdravog razuma" zbog sve većeg uticaja Rusije i Kine.

Izvor: Dveni evropski servis

Foto: Vlada Austrije