Predsednik Fondacije za otvoreno društvo (OSF) Aleks Soroš potvrdio je da će ta organizacija napustiti neke oblasti rada u Evropi i da će smanjiti broj zaposlenih, ali da će nastaviti da pomaže fondacije u Ukrajini, Moldaviji i na Zapadnom Balkanu, dok su te zemlje na putu ka Evropskoj uniji.

"Članstvo u EU je od vitalnog značaja za obezbeđivanje jedinstva i stabilnosti celog regiona Balkana kako bi se suprotstavili naporima da se ponovo rasplamsa sukob u Bosni i na Kosovu, na primer, i da se otvori prostor za Rusiju", napisao je Soroš u autorskom tekstu za briselski portal Politiko.

On je dodao da će članstvo u EU pomoći da se ojača evropska bezbednost i izbegne stvaranje geopolitičkog vakuuma.

Soroš je istakao da Evropa ostaje od ogromne strateške važnosti za rad OSF, ali da se zbog aktuelnih promena u Evropi menjaju i njeni prioriteti i da se fokus finansiranja vraća na istok, ali da to ne znači povlačenje.

"Medijski izveštaji da OSF i Soroš 'napuštaju Evropu' su obmanjujuće. Ne odlazimo", rekao je Soroš, dodajući da EU, uprkos svojim manama, ostaje "globalni svetionik vrednosti" koje oblikuju njihov rad.

Međutim, dodao je, kada se posmatra trenutno stanje u Evropi, jasno je da Fondacija mora da se promeni, kao što se promenila posle pada Berlinskog zida kada se usredsredila na evropske integracije zemalja centralne i istočne Evrope, i posle ekonomske krize 2008, kada je intenzivirala aktivnosti u Briselu i zapadnoj Evropi.

Prema njegovim rečima, u Evropi u širem smislu dolazi do pomeranja ka istoku, rat u Ukrajini će imati neopisive posledice, a Poljska će zahvaljujući svom ekonomskom razvoju na kraju postati neto doprinoslilac u EU.

Budućnost odgovornog, demokratskog upravljanja u Evropi, dodao je, sada se određuje ne samo u Parizu i Berlinu, nego i u Varšavi, Kijevu i Pragu.

"Dakle, kako OSF reorganizuje način na koji radi na globalnom nivou, u skladu s tim menjamo naše prioritete u Evropi. Da, to znači da napuštamo neke oblasti rada jer se fokusiramo na današnje izazove, kao i one sa kojima ćemo se suočiti sutra. I da, takođe ćemo znatno smanjiti broj zaposlenih u nastojanju da obezbedimo da više novca odlazi tamo gde je najpotrebnije", napisao je Soroš.

Ali, istakao je, to nije nikakva vrsta povlačenja.

"Ovde se ne radi o nivou finansiranja, nego o proritetima jer se fokus finansiranja vraća na istok kontinenta", naveo je Soroš.

OSF će, dodao je, nastaviti i "dramatično povećati" napore na obezbeđivanju jednakog tretmana najveće evropske etničke manjine, 12 miliona Roma, koji uglavnom žive u istočnoj Evropi.

Takođe će ostati posvećeni Centralnom evropskom univerzitetu, "koji je mađarski premijer Viktor Orban zatvorio u Budimpešti, a sada je našao novi dom u Beču".

"Nećemo napuštati saveznike koji se zalažu za demokratska prava suočeni sa autokratama i potencijalnim diktatorima, ni u Evropi ni u ostatku sveta. Ali moramo biti spremni i sposobni da odgovorimo na neizvesnu i opasnu budućnost", naveo je Soroš.

On je istakao da Uniju smatra jednim od velikih trijumfa moderne istorije, ali da ostaje još posla da se uradi i da se nada da će OSF, u svom rekonfigurisanom obliku, moći da pomogne da evropski projekat ostvari svoje puno obećanje.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: opensocietyfoundations.org